Because of the illness of my elder daughter (very bad-bad cough) we couldn't participate when the kids celebrate the arrival of Santa at the firm, but my cake did. This lemon cake recipe is perfect for egg whites leftover making right.
10 tojásfehérjét kemény habbá verünk és először 30 dkg cukrot, majd 20 dkg lisztet, végül 8 dkg olvasztott, de csak langyos margarint keverünk bele. Belereszeljük 2 nagy citrom sárga héját és a tésztát egy kivajazott, az alján sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben erős lángon 5 percig, majd takarékkal tűpróbáig sütjük, majd további 5-10 percig a nyitott sütőben hagyjuk, mielőtt a formából kifordítjuk.
Másnap töltsük meg a következő krémmel: 1,5 dl tejben 1,5 ek búzadarát felfőzünk, belereszeljük 2 citrom héját és levét, hozzáadunk 15 dkg cukrot. Keményítővel sűrítjük, ha szükséges. Ha kihűlt a krém, 10 dkg habosra kevert vajat vagy margarint adunk hozzá. A tortát fondanttal borítjuk és díszítjük.
Beat 10 egg whites with 300 g sugar and when well-whisked, fold in 200 g flour, 80 g melt butter and finally grated zest of 2 lemons. Line the base of a cake tin with baking parchment and butter the sides. Pour and scrape the mixture into the prepared tin and bake in the preheated oven for 5 minutes on high temperature and about 30 minutes on low temperaure until the cake tester come out cleanish. Leave in the oven for 5-10 minutes before taking the cake out of its tin and peeling off the baking parchment.
Fill the cake with the following cream on the next day: Stir and cook 150 ml milk and 1,5 tablespoons semolina, then pour the juice and zest of 2 lemons until the cream is smooth. Thicken with cornstarch if necessary. Cream 100 g butter and when the lemon mixture is cold, whisk to mix. Cover and decorate the cake with fondant.
A lánykáim Zorka által saját kezűleg díszített tortával várták a Mikulást.
My kids have been waiting for Santa with this cake decorated by Zorka.
Már nem bírok ép fogakkal lépést tartani a tortáiddal! :) Nyurga
VálaszTörlés