2015. június 12.

Házi pékség: kelt fahéjas csiga - Home bakery: Cinnamon rolls


Hétvégi reggelire...

10 dkg tönköly liszt
15 dkg sima liszt
2,5 dkg olvasztott vaj
a tortaforma kikenéséhez még egy kicsi vaj
1/2 tk só
1-1,5 dl tej
1/4 csomag élesztő
3 dkg kristálycukor
reszelt citromhéj
1 tojássárgája

A töltelékhez:
1 ek őrölt fahéj
5 dkg kristálycukor
7 dkg olvasztott vaj

Futtassuk fel az élesztőt meleg tejben (kb. 4-5 perc alatt). A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat és a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát kidagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz és el nem válik a kezünktől és az edény falától. Letakarva 20-25 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületen a tésztát 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk az őrölt fahéjjal és cukorral és szorosan feltekerjük. A tésztarudat 2 cm-es szeletekre vágjuk. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és belefektetjük a fahéjas csigákat. A tortaformában 15-20 perc alatt tovább kelesztjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt világos barnára sütjük.


For weekend brunch...

100 g spelt flour
150 g plain flour
25 g melted butter
some butter for greasing the tin
1/2 teaspoon salt
100-150 ml milk
15 g yeast
25 g sugar
lemon zest
1 egg yolk

Filling:
1 tablespoons ground cinnamon
50 g sugar
70 g melted butter

Dissolve yeast in warm milk and let activate (approximatly 4-5 minutes). In a large bowl mix flour, sugar, melted butter, lemon zest with egg yolk and milk-yeast mixture. Knead the dough until fluffy and it begins to pull away from the sides of the bowl. Cover the dough and let it rest for 20-25 minutes until it rises double.

On a lightly floured surface knead and roll out the dough into 1 cm thin rectangle, brush with melted butter top with cinnamon and sugar. Starting at one end, tightly roll up the dough and cut into 2 cm sections. Grease a 18 cm round cake tin with butter and sprinkle with flour. Place cinnamon rolls in your tin and let rise about 15-20 minutes until the dough is doubled.

Preheat the oven 180C and bake rolls for about 20-25 minutes or until nicely browned.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése