2016. október 1.

Vicuska néni habos almáspitéje - Aunt Victoria's apple meringue pie

A nagypapám sógornőjének régi receptje, amit mindig szüretre készített. Kellemes emlékeket idéz fel.

A tésztához:
20 dkg liszt
13 dkg vaj
6 dkg porcukor
1/2 cs sütőpor (elhagyható)
2 tojássárga

A lisztből, vajból, porcukorból, sütőporból és tojássárgából jól kidolgozott sima tésztát gyúrunk és pihenni hagyjuk. Sütőpapírral kibélelt, vagy gyengén kikent és lisztezett kisebb méretű tepsibe tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben félig megsütjük-

Az almatöltelékhez:
3/4 kg alma
10 dkg kristálycukor
kevés víz

A meghámozott és felszeletelt almát meghintjük a cukorral és kevés vízzel péppé főzzük.

Tojáshab:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
kevés rum (elhagyható)

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Forró vízgőz fölé tesszük és addig verjük, míg a kanál meg nem áll benne.

A félig kisült tésztát megtöltjük az almával és a habbal, majd készre sütjük.

Old recipe from my grandfather's sister-in-law. She used to make it for each harvest. Warm memories...

For the dough
200 g plain flour
130 g butter
60 g icing sugar
1 tbls baking powder (optional, I haven't used)
2 egg yolks

Filling
750 g apples cored, peeled and sliced
100 g caster sugar
some water (just a splash)

Meringue
4 egg whites
200 g icing sugar
rum (optional, just a splash again)

Make the dough like this. Put the flour and baking powder into a mixing bowl and rub in the soft butter. Add icing sugar, and egg yolks bring the whole mixture together to form a dough. Add 1 tablespoon water, if needed. Let rest for a while. Line a 20x30 cm square cake tin with a parchment paper and roll out the dough and place carefully into it. Start to bake in the oven preheated to 180 degrees.

Meanwhile cook the apple slices together with some water and sugar (may be some cinnamon) until becomes pasty.

Beat the egg-whites to fluffy then continue to beat together with sugar and rum on steam (put the mixing bowl on top of a vessel filled with boiling water).
 
When the dough is half-baked, filled with apple-pulp, cover with meringue all over the top and bake along until it's ready and the meringue is light brown.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése