2020. december 23.

Mézeskalács mustra - Gingerbread fair

1. Gyömbéres-citromos (cukor nélkül)

17 dkg liszt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
6 dkg hideg vaj (1-2 cm-es kockákra vágva)
10 dkg méz
1 tojássárgája
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
1 citrom reszelt héja

2. Dióval (Anyu receptje)

1 kg liszt
50 dkg porcukor
5 egész tojás
30 dkg langyos méz
12 dkg olvasztott zsír
3 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
10 dkg darált dió
 
3. Svéd karácsonyi fűszeres keksz - Pepparkakor (a recept innen)
 
20 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt kardamom
1/2 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
6 dkg puha vaj
8 dkg nádcukor
60 ml habtejszín
60 ml Golden szirup
1 kezeletlen narancs héja
 
4. Az egyszerű (Hangi kedvence innen.)
 
5 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
30 dkg liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék

5. Kakaós (cukor nélkül)
 
17 dkg liszt
2 tk őrölt csillagánizs (mézeskalács fűszerkeverék az eredeti recept szerint)
3 dkg kakaópor
7 dkg hideg vaj (1-2 cm-es kockákra vágva)
8 dkg méz
1 tojás
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
 
Elkészítés
 
Összevegyítjük a lisztet, a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat és elmorzsoljuk. Azután hozzáadjuk a tojást és a mézet és összeállítjuk a tésztát, amit 30 percig pihentetünk. Kinyújtjuk a tésztát, mindenféle figurával kiszúrjuk és 180 fokos sütőben kisütjük.    

1. With ginger and lemon (no added sugar)

170 g plain flour
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground cinnamon
60 g cold butter (cut into 1-2 cm cubes)
100 g honey
1 egg yolk
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
a pinch of salt
zest of a lemon 

2. With walnut (My Mum's recipe)
 
1000 g plain flour
500 g icing sugar
5 eggs
300 g warm honey
120 g fat (melted)
3 coffee spoon bicarbonate of soda
1  coffee spoon ground cloves
1 coffee spoon ground cinnamon
zest of a lemon
100 g ground walnuts

 3. Pepparkakor (from here.)

200 g plain flour
1 teaspoon ground cinnamon
1 coffee spoon ground ginger
1 coffee spoon ground cloves
1 coffee spoon ground cardamom
1/2 coffee spoon ground allspice
1 coffee spoon salt
1 coffee spoon bicarbonate of soda
60 g soft butter
80 g demerara sugar
60 ml cream
60 ml Golden sirup
zest of an orange 

4. The simple (Hanga's favourite from here.)
 
50 g honey
100 g butter
100 g icing sugar
1 egg
300 g plain flour
1/2 coffee spoon bicarbonate of soda
gingerbread spice 

5. With cocoa powder (no added sugar)
 
170 g plain flour
2 teaspoons groung star anise (gingerbread allspice in the original recipe)
30 g cocoa powder
70 g cold butter (cut into 1-2 cm cubes)
80 g honey
1 egg
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
a pinch of salt

Method

Stir flour, spices, bicarbonate of soda and salt together, add butter cubes then using your fingertips make wet crumbs out of the dry ingredients and butter. Add egg and honey to form a dough and let rest for 30 minutes in a cool and dry place. Roll the dough and cut funny figures, then bake at 180 degrees.



1 megjegyzés: