I designed and made this new version of cheesecake to a contest. Worth to try! Easy, no-bake, delicious!
5
dkg olvasztott vaj
18
dkg zabkeksz
5
szem puha aszalt szilva
50
dkg sajtkrém
25
dkg mascarpone
1
citrom reszelt héja
5
dkg porcukor
15
dkg fehér marcipán
15
dkg aszalt szilva
0,5
dl pálinka (elhagyható)
Az aszalt szilvát áztassuk be a pálinkába, hogy puha legyen.
Persze ha gyerekek, kismamák vagy gépkocsivezetők fogyasztanak a
tortából, akkor ezt a lépést egyszerűen hagyjuk ki.
A kekszet és az öt szem aszalt szilvát késes robotgépben őröljük
össze, hogy finom morzsát kapjunk, amihez keverjük hozzá az
olvasztott vajat. 18 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele
egyenletesen a vajas kekszmorzsát és alaposan nyomkodjuk le, egy
kanál hátuljával vagy egy pohár talpával tömörítsük a
tésztát, amennyire csak lehet, majd tegyük a hűtőbe.
Porcukorral meghintett deszkán gyúrjuk át a marcipánt, hogy jól
formázható legyen, majd nyújtsunk belőle kb. 2 cm széles
szalagokat. Az aszalt szilvát tekerjük egyesével a
marcipánszalagba úgy, hogy beburkolja, majd vágjuk el a szalagot
és a szélét dolgozzuk el. Az így kapott aszalt szilva batyukat
éles késsel középen vágjuk ketté és a lehűtött kekszalap
szélére helyezzük úgy, hogy a vágott szél kifelé, a tortaforma
pereme felé nézzen. A krémet az így előkészített tortaalapba
fogjuk majd simítani.
Mivel az aszalt szilva és a marcipán is elég édes, ezért a
sajtkrém adja majd a torta frissességét, így csak kevés cukrot
és reszelt citromhéjat használunk. A sajtkrémet keverjük
robotgéppel habosra egy citrom reszelt héjával, egy külön
edényben pedig a mascarponet habosítsuk a porcukorral. A két
krémet ezután egymásba forgatjuk, de ehhez már ne használjunk
robotgépet, mert összetörjük a krémet, hanem kanállal széles
mozdulatokkal dolgozzunk. A krémet simítsuk a tortaalapra és
tegyük be a hűtőbe legalább négy órára, amíg megdermed.
Ezután ügyes mozdulattal távolítsuk el a tortaformát és a
maradék marcipánba burkolt aszalt szilvával kidíszítve tálaljuk
a tortát.
50g
melted butter
180g
digestive biscuits
5
dried plums
500g
cream cheese
250g
mascarpone
zest
of 1 lemon
50g
icing sugar
150g
white marzipan
150g
dried plums
5cl
pálinka (traditional Hungarian beverage, fruit spirit – it is
optional)
Rinse
dried plums into pálinka until they become smooth. This step is
optional, use simple dried plums in case children, drivers, pregnant
women will consume the cake.
Blitz
the digestive biscuits with 5 dried plums in a food processor to give
fine crumbs, then add melted butter and mix well. Crush tight the
mixture into a bottom of a 18cm round cake tin with the back of a
spoon or the bottom of a glass. Place in the fridge to firm up.
Knead
the marzipan on a surface lightly sprinkled with icing sugar then
roll until thin and cut 2cm wide ribbons. Put dried plums one by one
on the ribbons, roll until marzipan covers them, then cut and smooth
the edge. Cut these plum-rolls halfway and place them on the crushed
biscuit base inside out touching the rim of the cake-tin.
Marzipan
and dried plums are very sweet, so the cake will be freshened by
cheese-cream with hardly any sugar and lemon zest. Put the cream
cheese into a large bowl and finely grate lemon zest over, mix
together well. Whisk the mascarpone with 50g icing sugar in another
bowl. Then tip the cream into the cream cheese mixture and mix
evertything gently with as few stirs as possible. Tip it onto the
biscuit base and smooth the top, place in the fridge for 4 hours
until just set. Remove the tin safely and sprinkle the top of the
cake with marzipan-plum rolls if left then serve the cake.
Kedves Szilvia!Véletlenül találtam a receptedet a facebook-on és nagyon jól nézett ki gondoltam kipróbálom és a fiam szülinapjára meg is sütöttem.Mivel ő csokitortát kért annyit változtattam rajta hogy csokis piskótát sütöttem és csokis krémmel töltöttem meg.A család nagyon el volt ragadtattva.Az eddigi legjobb tortám lett.Szerettem volna megköszönni a receptet.
VálaszTörlésKedves Anita! Örülök, hogy ízlett, nálunk is villámgyorsan nagy családi kedvenccé nőtte ki magát ez a torta, ki fogom próbálni csokisan is! :)
VálaszTörlés