2015. október 20.

My Budapest Cheesecake

Ezt a különleges sajttortát egy versenyre találtam ki és készítettem el. Érdemes kipróbálni! Könnyű, sütés nélküli és finom!

I designed and made this new version of cheesecake to a contest. Worth to try! Easy, no-bake, delicious!

5 dkg olvasztott vaj
18 dkg zabkeksz
5 szem puha aszalt szilva

50 dkg sajtkrém
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor

15 dkg fehér marcipán
15 dkg aszalt szilva
0,5 dl pálinka (elhagyható)

Az aszalt szilvát áztassuk be a pálinkába, hogy puha legyen. Persze ha gyerekek, kismamák vagy gépkocsivezetők fogyasztanak a tortából, akkor ezt a lépést egyszerűen hagyjuk ki.

A kekszet és az öt szem aszalt szilvát késes robotgépben őröljük össze, hogy finom morzsát kapjunk, amihez keverjük hozzá az olvasztott vajat. 18 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele egyenletesen a vajas kekszmorzsát és alaposan nyomkodjuk le, egy kanál hátuljával vagy egy pohár talpával tömörítsük a tésztát, amennyire csak lehet, majd tegyük a hűtőbe.

Porcukorral meghintett deszkán gyúrjuk át a marcipánt, hogy jól formázható legyen, majd nyújtsunk belőle kb. 2 cm széles szalagokat. Az aszalt szilvát tekerjük egyesével a marcipánszalagba úgy, hogy beburkolja, majd vágjuk el a szalagot és a szélét dolgozzuk el. Az így kapott aszalt szilva batyukat éles késsel középen vágjuk ketté és a lehűtött kekszalap szélére helyezzük úgy, hogy a vágott szél kifelé, a tortaforma pereme felé nézzen. A krémet az így előkészített tortaalapba fogjuk majd simítani.

Mivel az aszalt szilva és a marcipán is elég édes, ezért a sajtkrém adja majd a torta frissességét, így csak kevés cukrot és reszelt citromhéjat használunk. A sajtkrémet keverjük robotgéppel habosra egy citrom reszelt héjával, egy külön edényben pedig a mascarponet habosítsuk a porcukorral. A két krémet ezután egymásba forgatjuk, de ehhez már ne használjunk robotgépet, mert összetörjük a krémet, hanem kanállal széles mozdulatokkal dolgozzunk. A krémet simítsuk a tortaalapra és tegyük be a hűtőbe legalább négy órára, amíg megdermed. Ezután ügyes mozdulattal távolítsuk el a tortaformát és a maradék marcipánba burkolt aszalt szilvával kidíszítve tálaljuk a tortát.

50g melted butter
180g digestive biscuits
5 dried plums

500g cream cheese
250g mascarpone
zest of 1 lemon
50g icing sugar

150g white marzipan
150g dried plums
5cl pálinka (traditional Hungarian beverage, fruit spirit – it is optional)

Rinse dried plums into pálinka until they become smooth. This step is optional, use simple dried plums in case children, drivers, pregnant women will consume the cake.

Blitz the digestive biscuits with 5 dried plums in a food processor to give fine crumbs, then add melted butter and mix well. Crush tight the mixture into a bottom of a 18cm round cake tin with the back of a spoon or the bottom of a glass. Place in the fridge to firm up.

Knead the marzipan on a surface lightly sprinkled with icing sugar then roll until thin and cut 2cm wide ribbons. Put dried plums one by one on the ribbons, roll until marzipan covers them, then cut and smooth the edge. Cut these plum-rolls halfway and place them on the crushed biscuit base inside out touching the rim of the cake-tin.

Marzipan and dried plums are very sweet, so the cake will be freshened by cheese-cream with hardly any sugar and lemon zest. Put the cream cheese into a large bowl and finely grate lemon zest over, mix together well. Whisk the mascarpone with 50g icing sugar in another bowl. Then tip the cream into the cream cheese mixture and mix evertything gently with as few stirs as possible. Tip it onto the biscuit base and smooth the top, place in the fridge for 4 hours until just set. Remove the tin safely and sprinkle the top of the cake with marzipan-plum rolls if left then serve the cake.





2 megjegyzés:

  1. Kedves Szilvia!Véletlenül találtam a receptedet a facebook-on és nagyon jól nézett ki gondoltam kipróbálom és a fiam szülinapjára meg is sütöttem.Mivel ő csokitortát kért annyit változtattam rajta hogy csokis piskótát sütöttem és csokis krémmel töltöttem meg.A család nagyon el volt ragadtattva.Az eddigi legjobb tortám lett.Szerettem volna megköszönni a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anita! Örülök, hogy ízlett, nálunk is villámgyorsan nagy családi kedvenccé nőtte ki magát ez a torta, ki fogom próbálni csokisan is! :)

    VálaszTörlés