2016. január 3.

Wattalappam

Ez az év nem is kezdődhetett volna jobban, hiszen végre esett a hó!  Remélem az új év tele lesz szeretettel, örömmel és boldogsággal!

Először egy Sri Lankai ünnepi desszertet hoztam nektek, amelyet eredetileg kókusztejből készítenek és hagyományosan karadmommal, szegfűszeggel és szerecsendióval fűszereznek. Persze kicsit most is változtattam a recepten, nem bírtam ki, hogy ne tegyek bele fahéjat és őrölt csillagánizst (mindkettő elhagyható). Sajna kesudió épp nem volt otthon (és egyébként sem voltam még Sri Lankán), úgyhogy végül ez a recept valószínűleg nem felel meg az eredetinek. :)

12 dkg barna nádcukor
1/3 csésze víz
1 1/3 csésze kókusztej
2-3 szem zöld kardamom (összetörve)
1/2 ek szegfűszeg (összetörve)
1/4 tk őrölt szerecsendió
1 fahéjrúd (elhagyható)
1/4 ek őrölt csillagánizs (elhagyható)
1 ek rózsavíz (elhagyható)
2 dl tejszín
4 tojás, villával felverve
kesudió

A barnacukrot egy kisebb edényben, vagy serpenyőben olvasszunk fel kis lángon a vízzel, a kókusztejjel és a fűszerekkel, majd hagyjuk kihűlni.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

Szűrjük le a fűszeres tejet, keverjük hozzá a tejszínt, a rózsavizet és a felvert tojásokat. A keveréket kicsi tűzálló felfújtformákba osszuk szét, amiket állítsunk egy tepsibe és öntsünk fel forró vízzel úgy, hogy a felfújtforma feléig érjen. Kb. 60 percig süssük, amíg a krém megszilárdul. Kesudióval megszórva tálaljuk (már ha van otthon).

This year couldn't have started better as it was snowing at last! I hope the new year will bring you love, joy and happiness!

First of all here it is a Sri Lankan festive dessert which originally made of coconut milk and traditionally includes cardamom, cloves and nutmeg. Of course I've changed this recipe a bit and can't help adding extra cinnamon and star anise (both are optional). There were no cashews at home, (and I've never been to Sri Lanka) so after all this recipe is not an authentic one. :)

120 g dark palm sugar
1/3 cup water
1 and 1/3 cup coconut milk
2-3 pieces of green cardamom pods (crushed)
1/2 tbsp cloves (crushed)
1/4 tsp ground nutmeg
1 cinnamon stick (optional)
1/4 tbsp ground star anis (optional)
1 tbsp rose water (optional)
200 ml double cream
4 eggs, lightly beaten
cashew

Put the palm sugar, water, coconut milk and spices in a saucepan and heat, stirring, until the sugar dissolves. Leave to cool.

Preheat the oven to 180°C.

Sieve the mixture then add the double cream and rosewater followed by the eggs and whisk to combine. Pour  the mixture into small ramekins and place in a baking dish. Pour hot water to come halfway up the ramekins and bake in the oven for 60 minutes, or until the custards are just set. Decorate with some cashew (if you have some).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése