2016. március 26.

Görög répatorta (gluténmentes) - Greek carrot cake (gluten-free)

Ezt a receptet Nigella Lawson Konyha című könvében szereplő Velencei répatorta recept alapján találtam ki. Megfogott az ötlet, hogy egyszer látni kellene a görög húsvétot, úgyhogy ánizst és ouzot használtam a sütéshez, sajnos itthon, nem Görögországban :)

Kellemes Húsvétot!

A tortához:
4 meghámozott és nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépa
7,5 dkg mazsola
6 cl ouzo (rum, narancslikőr, feketeribizke vagy bármi más is jöhet)
15 dkg kristálycukor
12,5 dkg puha vaj
1 tk vanília aroma
3 tojás
25 dkg darált mandula
1 tk ánizsmag
1/2 citrom reszelt héja és leve

A tetejére:
25 dkg mascarpone
1 ek porcukor
1 ek ouzo (vagy ugyanaz, amit a tésztába is használtunk)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 21 cm-es tortaformát kikenünk puha vajjal, az alját méretre vágott sütőpapírral béleljük ki. A mazsolára öntjük az ouzot egy kisebb edénybe, felforraljuk, majd kis lángon 3 percig főzzük.

A puha vajat habosra keverjük a vajjal, hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát és jól kidolgozzuk. Beleforgatjuk a többi hozzávalót, a darált mandulát, a reszelt sárgarépát, az ánizst, a mazsolát az ouzoval együtt és végül a citrom levét és héját. A tésztát a tortaformába simítjuk és kb. 40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Sütés után még 10 percig a tortaformában pihentetjük, mielőtt kivesszük. A tetejére az ouzoval és porcukorral ízesített mascarponet kenjük.

A tortát porcukorba forgatott nugáttojásokkal díszítettem.


I found out this recipe after Nigella Lawson's Venetian carrot cake published in her book 'Kitchen'. The idea of spending the Easter Holiday in Greece has come into my mind, so I used some anise seeds and ouzo in this recipe. Unfortunately at home, not in Greece. :)

Happy Easter!

For the cake:
4 carrots peeled and grated (approx. 250 g)
75 g raisins
60 ml ouzo (rum, orange liquor or cassis may work as well)
150 g caster sugar
125 g butter
1 tsp vanilla extract
3 eggs
250 g ground almonds
1 teaspoon anise seeds
finely grated zest and juice of 1/2 lemon

On the top:
250 g mascarpone
1 tbls icing sugar
1 tbls ouzo (the same liquor as above)

Preheat the oven to 180 degrees. Grease and cover the bottom of a 21 cm cake tin with parchment paper, grease the sides as well. Put the raisins in a small saucepan with the ouzo, bring to the boil, turn down and simmer for 3 minutes.

Whisk the soft butter with sugar until creamy, add vanilla extract and eggs. When well whisked, fold in the ground almonds, anise seeds, grated carrots, raisins with ouzo and finally lemon zest and juice. Scrape the mixture in the cake tin and smooth the surface. Bake for about 40 minutes until the top is golden. Let rest in the tin for 10 minutes then remove. Serve with mascarpone seasoned with ouzo and icing sugar on the top.

I decorated the cake with small chocolate eggs covered with icing sugar.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése