2016. február 28.

Tejszínes körtés pite - Creamy pear pie

A következő recept Susan Loomis Életünk a Tatin utcában című könyvéből való. Már a süti neve is ínycsiklandó franciául: Tarte aux Poires á la Creme, du Marché de Louviers. Egyszerű és rusztikus.


A tésztához:
20 dkg sima liszt
csipet só
12,5 dkg hideg vaj
5-6 ek hideg víz
A lisztet a sóval és a kockára vágott hideg vajjal tegyük késes robotgépbe és turmixoljuk morzsásra. Adjunk hozzá 5-6 ek hideg vizet és azzal állítsuk össze a tésztát enyhén lisztezett deszkán. Alufóliába csomagoljuk és 15 percet hűvös helyen pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk és ügyesen kibélelünk vele egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 230 fokra melegítjük elő. A tésztára sütőpapírt fektetünk és szárazbabot szórunk rá, hogy fel ne púposodjon és így sütjük 12-15 percig, amíg a széle aranybarna nem lesz, aztán levesszük a sütőpapírt és a babot és további 3-4 percig sütjük.

A töltelék:
3 cikkekre vágott körte
3 ek zsemlemorzsa
6 dkg vaníliás cukor
2 dl tejszín
2 tojás
pici csipet só
A készre sütött pitealapot megszórjuk a zsemlemorzsával, elrendezzük rajta a körteszeleteket és megszórjuk vaníliás cukorral. Kb. 15 percig sütjük, amíg a cukor karamellizálódni kezd, aztán ráöntjük a felvert tojásokkal elkevert tejszínt és a sütési hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 20-25 percig sütjük. Melegen a legfinomabb.

This one is from Susan Loomis' book: Cooking at home on rue Tatin. The original name sounds quite delicious and nice in French: Tarte aux Poires á la Creme, du Marché de Louviers. A simple and rustique pie.

For the pastry:
200 g plain flour
a pinch of salt
125 g cold butter
5-6 tbls cold water
Put the flour, salt and cold butter cut into small cubes into the food processor and whiz together until they form damp crumbs. Add 5-6 tablespoons of water to bring the pastry together on a lightly floured surface. Wrap in cling film and let rest for at least 15 minutes in a cool place.
Roll the pastry on flour dusted surface and carefully lower into a 24 cm round baking tin, easing it against the bottom and edges. Let rest in the refrigator for an hour or so.
Preheat the oven to 230 degrees. Place a circular piece of baking paper on top of the pastry and tip in dried beans and bake for 12-15 minutes until golden edges. Remove the baking paper and beans and bake for another 3-4 minutes.

For the filling:
3 sliced pears
3 tbls breadcrumbs
60 g vanilla sugar
200 ml double-cream
2 eggs
a small pinch of salt
Sprinkle the baked pastry case with breadcrumbs, place pears nicely on top and sprinkle with vanilla sugar. Start to bake it again for about 15 minutes until the sugar is caramellized, then pour with the beaten mixture of eggs and cream. Bake at 180 degrees for 20-25 minutes. Enjoy 'til it's warm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése