2016. december 21.

Gyömbéres-citromos mini panettone - Ginger-lemon mini panettone

A panettone készítés titka a kelesztésben rejlik. Ezt a receptet kifejezetten most karácsonyra tláltam ki. Nem a szokásos recept, mert nem raktam bele mazsolát, attól már émelyítő lenne, én meg jobban kedvelem a könnyedebb ízeket.

21 dkg liszt
egy csipet só
1 citrom reszelt héja
2 cm-es darabka gyömbér (lereszelve)
3 ek kristálycukor
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg kandírozott citromhéj
5 dkg mandulapehely

Az élesztőt a meleg és 1 ek cukorral édesített tejbe morzsolva futtassuk fel. Vegyítsük össze a lisztet, a sót, a reszelt citromhéjat és gyömbért, a maradék cukrot, aztán adjuk hozzá a tojást, az élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd dolgozzuk ki simára a tésztát. Meleg helyen kb. 2 óra alatt kelesszük meg a tésztát a duplájára. Ekkor gyúrjuk a tésztába a kandírozott gyömbért és citromhéjat. A muffintepsit béleljük ki sütőpapírral és a hat részre osztott tésztát adagoljuk bele. Szórjuk meg a tetejét mandulapehellyel és újabb két órát kelesszük a formában.

205 fokra előmelegített sütőben süssük a tésztát 5-6 percig, aztán mérsékeljük a hőmérsékletet 190 fokra és újabb 5-6 percig süssük, végül pedig 15-20 percig 160 fokon. A tésztát még forrón kenjük át cukros vízzel (fél dl víz, 1 ek cukor). Régen nagyanyáink is így varázsolták a kelt tészta felszínét csillogóvá.

The essence of making panettone is let the dough rest for enough time. I prepared this recipe especially for this Christmas. Not so traditional, because no raisins added as it would be sickeningly sweet and I prefer fresh flavours.

210 g plain flour
pinch of salt
zest of 1 lemon
2 cm piece of ginger (grated)
3 tablespoon sugar
100 ml milk
10 g yeast
1 egg
50 g melted butter
50 g candied ginger
50 g candied lemon peel
50 g almond flakes

Crumble the yeast into the warm milk sweetened with 1 tablespoon of sugar and let stand until the surface becomes bubbly. Stir the flour, the pinch of salt, lemon zest and grated ginger together with the rest of sugar, then add yeast and milk, egg and melted butter and work out the dough until it firm and smooth. Let it rise in a warm place for 2 hours until the dough doubled in size. Knead candied ginger and lemon peel in the dough and divide into 6 pieces. Line muffin tin with parchment paper and put in the dough then sprinkle each mini panettone with almond flakes. Let the dough rise in the tin for another 2 hours until doubled and fluffy.

Preheat the oven for 205 degrees and bake the dough for 5-6 minutes, then turn down the heat to 190 degrees and bake the dough for another 5-6 minutes and in the end for 15-20 minutes at 160 degrees.
Brush each mini panettone twice while it is hot with 50 ml water sweetened with 1 tablespoon sugar. This is the way how our grannies make the dough shiny in the old days.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése