2017. január 15.

Csokis-narancsos rétes - Chocolate-orange strudel

Tisztázzuk. A rétes nekem egyértelműen a túrós rétest jelenti. Ezért aztán rutinosan átlapozok minden rétes receptet.

A hűtőben árválkodott némi készen vásárolt réteslap, illetve maradt néhány felesleges narancsom is. Érdekesnek találtam az ötletet, hogy naranccsal töltsem a rétes, ebből pedig egyből következett az is, hogy milyen klasszul passzolna hozzá némi csoki. Az eredmény életem egyik leglenyűgözőbb finomsága lett.

8 réteslap
2 narancs
4 ek kakaó
8 ek kristálycukor
4 db zabkeksz
3 ek tejföl
3 ek étolaj

Az első lépés a narancshús kifilézése. Egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Levágjuk a narancs alját és tetejét. Aztán éles késsel a narancs tetejétől az alja felé haladva, a narancs természetes görbületét követve lehámozzuk a héjat, egyik cikket a másik után. Ezt követően kivágjuk a narancshúst a hártyából. Fontos, hogy ne maradjon rajta a fehér héjból. Ha így nem elég világos, akkor nézzétek meg ezt a videót.

Innentől már könnyű dolgunk van. Egy villával egy kisebb edényben összekeverjük a tejfölt az étolajjal. Kiterítünk egy konyharuhát, ezzel fogjuk a rétestésztát feltekerni. Ráhelyezünk egy réteslapot, amit vékonyan mindenütt megkenünk a tejfölös olajjal. Befedjük a következő lappal, ezt szintén megkenjük, majd mindenhol megszórjuk egy evőkanál kakaóval és két evőkanál kristálycukorral. Jön a következő réteg, ezt is megkenjük, a harmadik lapot azonban a morzsásra tört keksszel szórjuk meg, és ráhalmozzuk a narancsfilé felét . Befedjük egy utolsó réteggel, azt is megkenjük a tejfölös keverékkel és megszórjuk kakaóval és cukorral. Behajtjuk a tésztalapok végeit, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a nyitott vége alulra kerüljön. A rétest vékonyan lekenjük a tejfölös olajjal. Fogpiszkálóval megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz el tudjon távozni.

180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. Két rúd lesz belőle.

I want to make it clear that strudel means the classic Hungarian quark-strudel to me. That's why I always pop on to the next recipe when I find any kind of strudel.

I had some strudel pastry left in the fridge and some oranges today. I found out that it would be interesting to stuff this multi-layer pastry somehow with fresh orange. Then I thought that orange would really fit with some chocolate. The result became one of the most amazing sweet treat I ever tasted.

8 sheets of strudel pastry (very similar to phyllo pastry)
2 oranges
4 tablespoons cocoa
8 tablespoons sugar
4 pieces of wholegrain oat cookies
3 tablespoons sour cream
3 tablespoons sunflower oil

The first step is to fillet the orange. It is absolutely not as difficult as it seems. Cut the top and bottom off the orange. Then slice the peel off in strips from top to bottom in a curved motion following the shape of the orange. Cut out the individual slices of the orange along their thin skin and make sure to remove all the white bits. If you are still not sure how to do this, see this video.

Every other step is pretty easy. Mix the sour cream and vegetable oil with a fork in a small bowl. Lay a kitchentowel on your table (that will help you to roll the strudel in the end), and then place one sheet of the pastry on it. Brush the dough evenly but lightly with the mixture of sour cream and oil. Cover with the next sheet, then brush the same way as the former one. Sprinkle evenly with 1 tablespoon cocoa and 2 tablepoons sugar. Lay the next sheet on top, brush again, but at the third layer you sprinkle the sheet with the 2 crusted cookies and place half of the orange fillets (see picture below). The last sheet is also brushed with the mixture and sprinkled with cocoa and sugar. Tuck the ends in, then roll the dough by lifting the fabric kitchentowel. Transfer the roll to the pan which is lined with parchment paper. The open edge must be at the bottom. Finally brush the strudel lightly with the sour cream-oil mixture. Pick with a wooden toothstick to let off steam.

Bake in the oven preheated to 180 degrees for about 30 minutes. Two rolls will be made.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése