A 20-as években kiadott Váncza süteményes könyvből származó recept. Változtatás nélkül írom le. Kiváló alternatívája a hagyományos linzerkarikának.
"25 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával és kifacsart levével, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 egész tojással és szükség szerint 1-2 evőkanál tejjel könnyen dolgozható tésztává gyúrunk. Vajazott tepsi aljára téve, szilvaízzel félujjnyi vastagon megkenjük és meghintjük a következő tésztából tenyérrel elmorzsolt tésztagolyócskákkal: 10 deka lisztet, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral és 5 deka darált dióval omlóstésztává dolgozunk. Szeletelés előtt vanilin-szórócukorral bőven hintjük. Hosszúkás szeletekre vágva szolgáljuk fel."
This recipe was adapted from the Hungarian Vintage Cookbook from the 1920s. No change at all, and better serve of the ordinary sweet pastry.
250 g plain flour
1 teaspoon baking powder
100 g butter
the zest and juice of 1 lemon
1 egg
1-2 tablespoon milk (if the dough is too thick)
plum jam
Topping:
100 g plain flour
100 g butter
50 g caster sugar
50 g groung walnut
icing sugar
Rub the butter into the flour, add other ingredients then bring it together to form a soft dough. Grease the baking tin with butter. Roll the dough and place it evenly into the tin, then spread plum jam all over.
Make the second dough out of flour, sugar, butter and ground walnut anf form small balls. Top the pastry with small balls and bake until light golden brown. Dust with icing sugar.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése