2018. március 24.

Açma


Az én török açmám inkább zsemlére hasonlít, mint bagelre. Ha úgy tetszik, akkor formáljuk inkább csavart koszorú formára. Az egyik kedvencem ez a recept, amit itt találtam.

50 dkg liszt
1 tk sütőpor
2,5 dkg élesztő
1 csésze natúr joghurt
1 csésze étolaj
1 csésze langyos tej
1 tojás
1/4 csésze cukor
1 tk. só

a tetejére: 1 tojás sárgája elkeverve 1-2 evőkanál tejjel és szezámmag

Futtassuk fel az élesztőt 1 ek cukorral édesített langyos tejben. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, üssük a közepébe a tojást, adjuk hozzá a joghurtot, étolajat és az élesztős keveréket. Dolgozzuk össze a tésztát, amíg egy lágy tapintású labdát kapunk (ha szükséges adjunk hozzá lisztet, vagy tejet, ha túl kemény). Kelesszük a duplájára (kb. 1-1,5 óra)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát osszuk 16 részre és gömbölyítsük kis labdákká. Minden labdát sodorjunk hosszú vékony rudacskákká. A rudacskák két végét csippentsük össze és ellentétes irányban csavarjuk meg, majd tekerjük fel csiga alakúra. A tetejét lekenjük a tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal és aranybarnára sütjük. 

My açma is rather a Turkish bun than a Turkish bagel. If you prefer that way, form it like a twisted wreath. This recipe is one of my favourits that was adapted from here.

500 g flour
1 teaspoon baking powder
25 g yeast
1 cup yoghurt
1 cup vegatable oil
1 cup warm milk
1 egg
1/4 cup sugar
1 teaspoon salt

for the brushing: 1 egg yolk mixed with 1-2 tablespoons milk and sesame seeds to sprinkle the top

Dissolve one tablespoon sugar in warm milk and add the fresh yeast, sit for a few minutes. Stir all the dry ingredients and add the egg, yoghurt and pour the oil and the yeast mixture. Knead the dough until you got nice and soft ball (add more flour or milk if necessary). Cover the dough and leave to rise until the dough is doubled in size (1-1,5 hours).
Preheat the oven 180 degress. Divide the dough into 16 small balls. Roll each ball until forms a long, thin tube. Pinch the two sides of the tube together and twist, than roll until it looks like a snail. Brush with egg yolk, sprinkle with sesame seeds. Bake until golden brown.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése