2018. március 29.

Királyfi szelet - Prince Charming cake

A királyfit nem lehet saját kedvünkre formálni, az eredeti királyfi szelettel azonban megtettem.

A piskótához
4 tojás
18 dkg liszt
15 dkg cukor
0,6 dl étolaj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál kakaópor
egy csipet só

A diós tortalaphoz
8 tojás fehérje
20 dkg cukor
15 dkg darált dió
10 dkg liszt
15 dkg magozott meggy/málna
egy csipet só

A krémhez
8 tojás sárgája
20 dkg cukor
1 citrom leve
20 dkg puha vaj/mascarpone

A tetejére
4-5 evőkanál baracklekvár/meggylekvár
10 dkg étcsoki
2 evőkanál vaj

A piskótához verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. A cukrot kanalanként adjuk a tojáshoz miközben folyamatosan verjük. Aztán szintén egyesével keverjük bele a tojássárgáját is. Egy másik edényben keverjük el a száraz hozzávalókat és óvatosan forgassuk bele a tojáshabba az étolajjal együtt. Egy szögletes tepsit (az enyém 20x30 cm-es) kenjünk ki vajjal és lisztezzük, vagy pedig béleljük ki sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben süssük a tésztát tűpróbáig.
A diós tésztát ugyanígy készítsük: a cukorral verjük fel a tojásfehérjét, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és kikent, kilisztezett tepsibe öntve szórjuk meg meggyel/málnával és tűpróbáig süssük.
Ha a tészták kihűltek a következő krémmel töltsük: a tojássárgáját a cukorral vízgőz felett felfőzzük, amíg besűrűsödik. Folyamatosan keverjük, különben kicsapódik a tojás. Facsarjuk bele egy citrom levét és alaposan keverjük el. Ha kihűlt, keverjük bele az előzőleg habosra felvert vajat, vagy a mascarponet.
A sütemény tetejét kenjük meg megmelegített baracklekvárral.
A csokoládét olvasszuk össze a vajjal és amíg meleg, kenjük a torta tetejére.

I made this prince charming cake my way with a little twist. But you might not form a real prince charming your way.

For the sponge cake
4 eggs
180 g plain flour
150 g sugar
60 ml vegetable oil
1 teaspoon baking powder
2 tablespoon cocoa powder
pinch of salt

For the walnut cake
8 egg whites
200 g sugar
150 g gound walnut
100 g plain flour
1 teaspoon baking powder
150 g pitted sour cherries/raspberries
pinch of salt

Cream
8 eggyolks
200 g sugar
the juice of 1 lemon
200 g soft butter/mascarpone

For the top
4-5 tablespoons apricot/sour cherry jam (sieved) 
100 g dark chocolate
2 tablespoon butter

For the cocoa sponge cake, whisk the egg whites with the sugar until fluffy. The sugar is added spoon by spoon while whisking. Add each eggyolk, one at a time and whisk continously. In another bowl mix dry ingredients, then gently fold into the meringue with the oil as well. Grease with butter and lightly sprinkle with flour a square baking tin (mine was 30x20 cm) or cover carefully with parchment paper and bake the mixture in the oven until the toothstick comes out clean when you you pickle the cake. The oven must be preheated 180 degrees.

The walnut cake is made similar way: whisk the egg whites with sugar, gently fold dry ingredients, pour in the greased and floured tin and drop sour cherries/raspberries at the end and bake.
When the cakes are cooled, fill with the following cream: all the eggyolks mixed with sugar must be cooked in a dish that set on the top of boiling water. You must stir continously until the cream thickens otherwise it won't be smooth. Juice the lemon into the cream and stir thoroughly. When the eggyolk-cream is cooled, mix with soft butter (whisked previously until pale and fluffy) or mascarpone.
Heat the apricot jam in a small pan and brush evenly on the top of the cake.
Melt the chocolate with butter and cover the cake until the mixture is warm at the end.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése