2020. július 27.

Lyoni saláta - Salade Lyonnaise

Az egyik kedvenc szakácskönyvemből: A francia konyha című könyvből Joanne Harristől és Fran Warde-tól.

1 nagy frisée-saláta
2 mogyoróhagyma kockára vágva
olívaolaj a sütéshez
fél bagett kockára vágva
50 dkg vastagon szelt bacon felkockázva
6 friss tojás
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál dijoni mustár
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Szedjük leveleire a salátafejet és tegyük egy nagy tálba a mogyoróhagymával együtt. Kevés olívaolajban süssük aranybarnára a kenyérdarabokat és konyhai papírtörlőn csepegtessük le őket. Töröljük ki a serpenyőt, öntsünk bele néhány csepp olívaolajat és süssük a bacont 8 percig, majd adjuk a salátához.
A buggyantott tojáshoz: forraljuk fel a vizet kevés ecettel, óvatosan egyesével üssük bele a a tojásokat és alacsony lángon forraljuk fel újra, azonnal vegyük le az edényt a tűzről és hagyjuk állni 5 percig.
Az öntethez rázzuk össze a vörösborecetet és a dijoni mustárt a többi ízesítővel egy befőttes üvegben. A salátát az öntettel és tányéronként 1 forró buggyantott tojással a tetején. 

From one of my favourite cookbooks: The French Kitchen: A Cookbook by Joanne Harris and Fran Warde.

a frisée lettuce
2 shallots, minced
olive oil to toast
half a baguette, cut into cubes
500 g thick-cut bacon, cut into cubes
6 fresh eggs
2 tablespoons red wine vinegar
2 tablespoons Dijon mustard
sea salt
freshly ground black pepper
2 tablespoons extra virgin olive oil

Tear the frisée lettuce into bite-size pieces. Place in a bowl together with minced shallots. Toast the baguette-pieces on olive oil in a skillet until golden and crispy. Transfer to a paper towels to drain. Toast the bacon on some olive oil in the skillet for 8 minutes as well, and add to the lettuce.
For the poached eggs: Boil a saucepan of water; add vinegar, reduce heat to medium, and, using a slotted spoon, swirl water. Crack eggs, one at a time, and slide into water; boil on low heat and immediately remove from the stove and let rest about 5 minutes.
For the dressing: put red wine vinegar and mustard with all the seasoning in a jar and shake well. Serve the salad with the dressing and a hot poached egg on each plate.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése