2021. augusztus 20.

Vargabéles (muffin) - Traditional Hungarian cobbler (muffin)

Hagyományos magyar recept megújult formában...

10 dkg cérnametélt
2 tojás (szétválasztva)
egy csipet só 
10 dkg cukor
1,5 dl tejföl
25 dkg túró
fél citrom reszelt héja
5-10 dkg olvasztott vaj
6 réteslap
 
A cérnametéltet 2 perc alatt főzzük ki és szűrjük le. A tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A tojássárgáját a cukorral keverjük habosra fehéredésig, majd keverjük hozzá a tejfölt, a túrót, a citromhéjat, és a cérnametéltet, végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
A muffintepsi mélyedéseit kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal. A réteslapokat vágjuk fel 10x10 cm-es négyzetekre. Minden mélyedésbe fektessük 2-3 réteslapot és a rétegeket kenjük meg olvasztott vajjal. Kanalazzuk a túrókrémet a mélyedésekbe. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
Traditional Hungarian recipe in a renewed form...
100 g cérnametélt (a traditional Hungarian pasta which is like a very-very thin vermicelli pasta)
2 eggs (separated)
a pinch of salt
100 g sugar
150 ml sour cream
250 g quark
the zest of half a lemon
50-100 g melted butter
6 strudel sheets (phyllo)
 
Boil the pasta for 2 minutes then sieve. Separate the eggs and whisk the eggwhites with a pinch of salt until fluffy. Whisk the eggyolks with sugar until the sugar dissolves and the cream is whitened. Add sour cream, quark, lemon zest, pasta and mix thoroughly. Fold in the egg whites carefully.
Brush slightly the muffin tins with melted butter. Cut the strudel sheets into 10-10 cm squares. Lay 2-3 sheets into each muffin tin and brush each layer with melted butter. Spoon the quark cream into each gap. Bake in preheated oven to 180 degrees for 25-30 minutes. Sprinkle with icing sugar on top for serving.



 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése