30 dkg liszt
4 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
egy csipet só
1 tojás
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
4,5 dkg puha vaj
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
2 dl forró tej
8 dkg cukor
4 evőkanál szilvalekvár
1 evőkanál rum (elhagyható)
2 evőkanál tej és jégcukor a tetejére
A langyos cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk
hozzá a sót, a tojást, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott
élesztőt, végül pedig a puha vajat is dolgozzuk bele és puha tésztává
gyúrjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Két kenyérformát kikenünk vajjal.
A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, forró tejjel, a szilvalekvárral és a rummal.
Lisztezett deszkán a tésztát fél cm vastagra téglalap alakúra kinyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, Kettőbe szétvágjuk a roládot. Ezt követően hosszában félbevágjuk a roládot, majd a két darabot a vágott felével felfelé egymás mellé fektetjük és a jobb oldali rudat a bal oldalra, a bal oldalit pedig a jobb oldalra átemeljük, összefonjuk egymással, majd a végét egymáshoz tapasztva lezárjuk. Óvatosan beemeljük az előkészített kenyérsütőformába, megkenjük a tetejét tejjel és megszórjuk jégcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Vaníliasodóval kínáljuk (elhagyható).
300 g flour
40 g sugar
the zest of half a lemon
a pinch of salt
1 egg
10 g yeast
150 ml warm milk
45 g soft butter
For the filling:
250 g poppy seeds
200 ml hot milk
80 g sugar
4 tablespoons plum jam
1 tablespoon rum (optional)
2 tablepoons milk and decor sugar on top
Dissolve yeast with sugar in warm milk. Sift the flour in a bowl, add
salt, lemon zest, egg, activated yeast and knead the dough with
butter at the end until forms a soft ball. Rest in a warm place until doubled in size. Grease a 2 loaf tins with butter.
Make the filling: mix poppy seeds with hot milk, rum and jam.
Roll out dough on a lightly floured surface and shape into a rectangle. Position
dough so that a long side is closest to you. Using a spatula,
spread the poppy seed mixture over the rectangle. Use
both hands to roll up the rectangle like a roulade, starting from the
long side closest to you and ending at the other long end. Cut the roulade in half. Then using a sharp knife slice lengthways both roulades, down
through the middle of the dough, cutting it into 2 long pieces. With the cut-sides facing upwards, gently press the top end of each
half together to seal, then lift the right half over the left half,
followed by the left half over the right half. Repeat, twisting the
dough to make a two-stranded plait, then gently press the bottom ends
together to seal. Carefully lift the loaves into the lined tins. Brush with milk and sprinkle with decor sugar. Bake in the oven preheated at 180 degrees for 45 minutes. Serve with vanilla custard (optional).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése