2022. április 16.

Húsvéti receptek - Easter recipes

Kalács (ahogy a nagymamám tanította)

1 csapott evőkanél sót feloldunk 1 dl meleg vízben. 1 egész tojást fekverünk. 1/2 l tejben feloldunk 15 dkg kristálycukrot és felfuttatjunk benne fél csomag (25 g) élesztőt. Ezeket egy nagy tálban összeöntjük és ráborítunk 1 kg lisztet. Elkezdjük összedolgozni és ha szükséges még meleg vizet teszünk hozzá. Simára kidolgozzuk a tésztát és végül belekeverünk 15 dkg olvasztott vajat. Akkor van kész, ha a tészta elválik a kezünktől. Meleg helyen kb. 2 órát kelesztjük. Betöltjük cukros dióval, mákkal és feltekerjük (opcionális) vagy befonjuk kalács formára. A tepsiben is hagyjuk egy kicsit kelni, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük a kalácsot.

Kalács (my Grandma's recipe)

Dissolve a tablespoon salt in 100 ml warm eater. Beat one egg. Dissolve 150 g sugar in 500 ml milk and activate 25 g yeast in the milk. Pour all the liquid in a huge bowl and add 1000 g flour. Knead the dough and add more warm water if needed and add 150 g melted butter in the end. The dough is ready when your hands comes out clean of kneading. Rest in a warm place for 2 hours. Fill with walnut, poppy seed and sugar and roll (optional) or form a kalács (like a braided bread). Let rest for a while on the tin and brush with eggwash. Preheat the oven and bake the dough until golden brown. 




Tirokafteri - Csípős fetakrém
 
Az eredeti receptet itt találod.

20-25 dkg feta sajt
4 evőkanál görög joghurt
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
chilipehely
1/2 fej lilahagyma (apróra vágva)

Valamennyi hozzávalót dolgozzuk össze késes robotgépben.
 
Tirokafteri - Spicy feta dip 
 
See the original recipe here.
 
200-250 g feta cheese
4 tablespoons Greek yogurt
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon lemon juice (freshly squeezed)
chili flakes
1/2 red onion (finely chopped)
 
Mix all the ingredients in a blender. 




Tökmagos medvehagyma pesto
 
Az eredeti receptet itt találod.

egy csokor medvehagyma
5 dkg reszelt parmezán
50 g pirított tökmag
1-1,5 dl olívaolaj
 
Robotgépben összezúzzuk a medvehagymát és a magokat, majd hozzáadjuk a sajtot és lassan beledolgozzuk az olajat is.
 
Pepita ramson pesto

See the original recipe here.

a bunch of ramsons
50 g grated Parmiggiano Reggiano
50 g toasted pepita
100-150 ml extra virgin olive oil

Pulse the ramsons with the seeds in a food processor, add the cheese and slowly pour olive oil while the food processor is running.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése