...amit Hangi egyedül készített :)
50 dkg főtt krumpli
70 dkg liszt
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
30 dkg puha vaj
2 tojás
1 csokor medvehagyma apróra vágva
A tészta tetejére 1 tojás a lekenéshez és 20 dkg reszelt sajt
A krumplit megfőzzük és áttörjük. A cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. 25 dkg vajat habosra keverünk a még langyos tört krumplival, hozzáadjuk az élesztőt, lisztet, sót, tojásokat, medvehagymást és jól összegyúrjuk, majd kb 40 percig kelni hagyjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük a maradék olvasztott vajjal és összehajtogatjuk, alulról, felülről és két oldalról is behajtjuk. 15 percig pihentetjük, majd megismételjük a hajtogatást.
Ha másodszor is pihent az összehajtogatott tészta, akkor ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét késsel beirdaljuk, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, megsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, visszavesszük a hőfokot 180 fokra és készre, pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése