2016. május 31.

Bodzaszörp - Elderflower cordial

Vagy ezer éve így főzöm a bodzaszörpöt, úgyhogy sajnos már fogalmam sincs honnan van ez a recept. Semmi tartósító, csak a virágok tiszta íze!

8-10 bodzavirág
fél citrom leve
1/2 dl fehérborecet
50 dkg cukor
4 l víz

A 40 dkg cukrot és a fél citrom levét felfőzöm 3,5 l vízben. Közben a maradék cukrot karamellizálom és fél liter vízzel simára forralom. Vigyázat, könnyen megégetheti a kezünket! Ezt beleöntöm a citromos alapba, együtt forralom és hozzáadom a virágokat (a bogarakat előtte gondosan kirázom), illetve a borecetet. Leveszem a tűzről és 1 napig pihentetem, leszűröm a virágokat és sterilizált üvegekbe töltöm. Hűtőben 6 hétig tartható el. Igény szerint (szóda)vízzel vagy habzóborral hígítható.

I make elderflower cordial this way for almost a thousand years, so unfortunately I cannot remember where this recipe came from. No preservatives, just pure taste of flowers! 
 
8-10 elderflower heads
juice of 1/2 lemon
50 ml white wine-vinegar
500 g sugar
4 l water

Make a syrup out of 400 g sugar, 3,5 l water and the juice of a half lemon. Meanwhile caramelize the rest of sugar in a hot pan, add 1/2 l water when golden brown, then boil until smooth. Be careful, it can easily burn your hand! Add the caramelized mixture to the lemon mixture and boil together with elderflower heads (remove any insects before) and white wine-vinegar. Rest for 1 day in a cool place, then sieve flowers then pour the liquid into sterilised bottles. Keep in the fridge up to 6 weeks. Mix with (soda) water or sparkling wine if desired.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése