2017. december 15.

Karácsonyi diótorta - Xmas walnut cake

A Jamie magazin 2017 decemberi számának egyik receptjét dolgoztam át. a Firenzei mandulatortából így karácsonyi diótorta lett.

17,5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
3 tojás
11 dkg liszt
15 dkg darált dió
1 teáskanál darált dió
egy csipet őrölt kardamom
2 evőkanál tejföl

A tetejére:
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg dió
10 dkg vaj
10 dkg lágy barnacukor (demerara)
3 evőkanál habtejszín
2 evőkanál méz
egy csipet őrölt gyömbér

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 21 cm-es tortaformát vajazzunk ki és az alját béleljük ki sütőpapírral. A puha vajat és a kristálycukrot verjük habosra 3-4 perc alatt, hogy az összes cukor felolvadjon benne. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük további egy percig a krémet. Adjuk hozzá a lisztet, a darált diót, a sütőport, a kardamomot és a tejfölt. Már csak 30-40 másodpercig keverjük, nehogy túlkeverjük. Kanalazzuk az előkészített tortaformába és simítsuk el a tetejét. 35-40 percig süssük, amíg a teteje aranybarna lesz és a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta.

Amíg sül a tésztánk, készítsük el a feltétjét. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben olvasszuk össze a vajat, a barna cukrot, a tejszínt és a mézet. Forraljuk fel és főzzük egy percig. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a kandírozott gyümölcsöket és a diót.

Ha a tészta aranybarna és átsült, akkor kanalazzuk a gyümölcsös-diós karamellt a tetejére. A sütő hőmérsékletét emeljük fel 190 fokra és további 10-12 percig süssük a tortát. Hagyjuk a sütőformában 15 percig hűlni, majd rácsra téve hűtsük ki teljesen.

Kebelezzük be a tortát, mielőtt bárkinek esélye lenne lefotózni.

This recipe is adapted from Jamie Magazin 2017/12. The original Florentin Almond Cake was switched to a tasty walnut cake.

175 g butter
200 g caster sugar
3 eggs
110 g flour
150 g ground walnuts
1 teaspoon baking powder
a pinch of ground cardamom
2 tablespoons sour cream

For the topping:
100 g candied orange peels (chopped)
100 g candied lemon peels (chopped)
100 g walnuts
100 g butter
100 g demerara sugar
3 tablespoons double cream
2 tablespoons honey
a pinch of ground ginger

Preheat the oven to 180 degrees. Rub a 21 cm cake tin with butter and cover the bottom with parchment paper. Whiz the butter and sugar for 3-4 minutes until the texture is light and fluffy and all the sugar dissolve. Add eggs, one at a time and beat the mixture for another minute. Finally add the flour, ground walnuts, baking powder, cardamom, sour cream and a pinch of salt. Combine them and mix for 30-40 seconds (do not overmix!) Spoon into the prepared cake tin and smooth the surface. Bake for 35-40 minutes, until golden brown and the screwer comes out clean.

While the dough is in the oven, perpare the topping. Place a small saucepan over a low heat and add sugar, butter, double cream and honey, stirring to combine. Boil for 1 minute, but be careful because the mixture can be easily burned. Take off the heat and stir in walnuts and candied peels.

When the dough is golden brown and ready, spoon the walnut-fruit caramel on the top. Rise the temperature of the oven to 190 degrees and bake the cake for 10-12 minutes. Leave in the baking tin for 15 minutes then allow to cool on a rack.

Eat before anyone has a chance to take a photo on this beauty...:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése