2018. november 8.

Aranygaluska - Golden dumplings

Vissza az alapokhoz 2. kiadás - Az eredeti Horváth Ilona receptje

25 dkg liszt
1,5 dl tej
5 dkg cukor
egy csipet só
1 tojássárgája
5 dkg puha vaj
2 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja

15 dkg darált dió
15 dkg cukor
2-3 dkg vaj

A langyos cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt, végül pedig a puha vajat is dolgozzuk bele és puha tésztává gyúrjuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük. Egy 21 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal. Evőkanál segítségével a cukorral elkevert dióba galuskákat szaggatunk a tésztából és meghempergetjük, majd a kivajazott tortaformába sorakoztatjuk a gombócokat. Néhány csipetnyi vajat morzsoljunk a tetejére mielőtt a második réteget rátennénk, aztán újból néhány csipet vaj és a cukros dió mehet a tetejére. A tortaformában duplájára kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nem vágjuk, hanem tépjük és vaníliasodóval tálaljuk.




Back to the basics Vol.2 - Original recipe from Horváth Ilona

250 g plain flour
150 ml milk
50 g sugar
a pinch of salt
1 egg yolk
50 g soft butter
20 g yeast
zest of 1 lemon

150 g ground walnut
150 g sugar
20-30 g butter

Dissolve yeast with sugar in warm milk. Sift the flour in a bowl, add salt, lemon zest, egg yolk, activated yeast and knead the dough with butter at the end until forms a soft ball. Rest in a warm place for 1 hour. Grease a 21 cm round cake tin with butter. Tear small balls from the dough using a spoon and roll into the mixture of ground walnut and sugar. Place the sugar-walnut covered balls into the prepared cake tin, pinch some butter on top and make the second layer as well, butter and the rest of the sugar-walnut mixture go on top. Let the dough rise for the second time and bake in the oven preheated to 180 degrees until golden brown. Do not slice, but pull some bites and serve with vanilla custard.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése