2018. november 11.

Szenesre sült padlizsán gránátalmamaggal - Burnt aubergine with pomegranate seeds

Forrás: Yotam Ottolenghi: Jeruzsálem

4 nagy padlizsán (1,5 kg sütés után, 55 dkg sütés és lecsepegtetés után)
2 gerezd fokhagyma, áttörve
1 citrom reszelt héja és 2 evőkanál citromlé
5 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál apróra vágott menta
fél gránátalma magjai (8 dkg körül)
só és fekete bors

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tepsit béleljük ki alufóliával. A padlizsánokat tegyük a tepsibe és süssük kb. 1 órán át (20 percenként fordítsuk meg) amíg a héja mindenütt égett lesz. Vegyük ki a padlizsánt a sütőből és hagyjuk hűlni.Ha annyira lehűlt hogy meg tudjuk fogni, húzzuk le a héját, és a húsát tegyük egy szűrőbe és hagyjuk lecsepegni legalább 1 órán át, sőt tovább, hogy minél több nedvesség távozzon belőle.
Törjük össze a padlizsán húsát egy villával, adjuk hozzá a fokhagymát, a citrom héját és levét. Keverjük hozzá az olívaolajat, ízesítsük sóval és fekete borssal. Hagyjuk összeérni az ízeket szobahőmérsékleten legalább 1 órán át. Tálaláskor keverjük hozzá a mentát, petrezselymet, locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg a gránátalma magjaival.

Source: Yotam Ottolenghi: Jerusalem

4 large aubergines (1.5kg before cooking; 550g after burning and draining the flesh)
2 garlic cloves, crushed
grated zest of 1 lemon and 2 tbsp lemon juice
5 tbsp olive oil
2 tbsp chopped flat-leaf parsley
2 tbsp chopped mint
seeds of 1/2 a large pomegranate (80g in total)
salt and black pepper
 
Preheat the oven to 200 degrees.  Line a large baking pan with aluminum foil. Place the eggplants on the baking pans. Roast in the oven for an hour (rotating every 20 minutes) or until the eggplant skin has burnt evenly throughout. Remove the eggplant and let cool.  Once it is cool enough to handle, peel away the skin and, place eggplant into a colander and let sit for at least an hour, or until it has drained most of its liquid. 
Mash the eggplant with a fork.  Mix in the garlic, lemon zest and juice.  Stir in the olive oil, season with salt and freshly ground pepper. Set aside and allow to stand for a good hour or more at room temperature for the flavours to develop. Garnish with pomegranate seeds, stir in mint, parsley, and a drizzle of olive oil.  
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése