2019. július 1.

Esterházy torta - Esterházy cake

5 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
csipet fahéj
5 dkg liszt

A krémhez:
4 dl tej
1 tasak vaniliás pudingpor/2 dkg kukorica keményítő
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
10 dkg darált dió
rum ízlés szerint

A díszítéshez:
10 dkg fehércsoki
4 dkg étcsoki
10 dkg darált dió

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és fokozatosan, kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Óvatosan forgassuk bele a habba a darált diót, fahéjat és a lisztet. Sütőpapíron egy kistányért (20-21 cm-es) rajzoljunk körbe ceruzával és 5 ilyen papírt készítsünk elő. A tésztamasszát 5 egyenlő részre osztjuk és akkor köröket kenünk belőle, amekkorát rajzoltunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb 8 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
A krémhez megfőzzük a pudingport a cukorral és kihűtjük. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként belekeverjük a kihűlt pudingport és alaposan kikeverjük a darált dióval és a rummal együtt.
A kihűlt tésztalapokat összetöltjük a krémmel. A krémre ráfordítjuk a tésztalapot és ekkor húzzuk le róla óvatosan a sütőpapírt. A legfelső tésztalapot ne kenjük meg krémmel, viszont a torta oldalát vonjuk be vele.
A torta tetejét vonjuk be a megolvasztott fehércsokival. A hagyományos díszítéshez a megolvasztott étcsokival rajzoljunk a torta tetejére egy spirál motívumot, majd a kés fokával húzzunk 8 csíkot a torta közepétől a szélei felé, majd ezek között újabb 8 csíkot a torta széle felől a közepéhez.
A torta oldalán a krémet körbepanírozzuk a darált dióval.

Traditional Hungarian cake with non-traditional decoration on top.

5 egg whites
150 g sugar
150 g ground walnut
a pinch of ground cinnamon
50 g flour

For the frosting:
400 ml milk
20 g cornstarch
50 g sugar
100 g confectioner's sugar
200 g soft butter
100 g ground walnut
1 splash rum

For decorating:
100 g melted white chocolate
40 g melted dark chocolate
100 g ground walnut

Preheat the oven 180 degrees. Whip the egg whites until fluffy and gradually add sugar, about one tablespoon at a time. Carefully fold ground walnut, cinnamon and flour. Place a 20-21 cm wide plate in the center of a parchment paper and circle around with a pencil. Now repeat it enough to get 5 circles.
Divide the batter between all your parchment circles and spread it within the drawn circle into a very thin layer. Bake for about 8 minutes until slightly golden. Allow to cool without removing from the parchment paper.
Cook the mixture of sugar and cornstarch in the milk for vanilla pudding. Let it cool! Whip the soft butter with confectioners sugar, then add vanilla pudding gradually. Add ground walnut and a splash of rum and mix thoroughly.
Place your first cake layer on a cakeboard/plate, top with two tablespoons of frosting and spread around to make an even layer. Top with the next layer and carefully peel off the parchment paper of each layer, spread with the frosting, put frosting on the sides as well. Do not cover the top layer with frosting. 
Melt the white chocolate and cover the top of the cake. For the traditional decoration make a spiral on top of the cake with the melted dark chocolate. Next take a knife and make 8 stripes by dragging it from the middle towards outside. Make 8 more stripes in between the first set by going in the opposite direction, from outside in.
Cover the side frosting with ground walnut.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése