2019. augusztus 10.

Tökfőzelék - Yellow squash

Hot summer, cool squash. Old Hungarian classic recipe.

Peel the squash, remove seeds. Shred the squash using a large hole grater. Place the grated squash in a pot and add a splash of water and a bunch of dill, add salt, then stir and cook until tender. Season with vinegar and some sugar, if you'd like.
In a small bowl mix 3 tablespoons sour cream and 1 tablespoon plain flour. Add the sour cream to the squash while stirring to avoid clumps.
Serve warm or cool with meatballs.

Forró nyár, hűvös tökfőzelék. Régi magyar klasszikus.

A legyalult tököt kevés vízzel, kaporral és sóval felteszem főni és közben folyamatosan kavargatom. Kevés cukorral vagy ecettel ízesíthetem.
Vagy berántom és tejfölözöm, vagy a tejfölt kikeverem a liszttel és azzal behabarom (kevés vizet adok a habaráshoz, ha úgy könnyebb elkeverni). Folyamatosan keverem, nehogy csomós legyen.
Melegen vagy hidegen fasírttal tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése