2020. április 20.

Citromos, rozmaringos csirke - Chicken with lemon and rosemary

Nigella Lawson: Egész évben nyári ízek című könyvéből. Nálunk hatalmas családi kedvenc egész évben.
egy megtisztított és kilapított csirke (néha egyszerűen csak csirkecombokból készítem)
3 hosszú friss rozmaringág
1 citrom
1 fej lilahagyma
durva szemű tengeri só
őrölt paprika (elhagyható)
A csirkét pakoljuk be egy nagy nylonzacskóba. Húzzuk le a rozmaringágak viaszos tűlevelét és szórjuk a csirke mellé. Vágjuk a citromot negyed cikkekre, a levét facsarjuk a zacskóba és a kiürült citromhájat is dobjuk bele. Negyedeljük vagy vágjuk 8-ba a lilahagymát és tegyük azt is a csirke mellé. Ízesítsük sóval, őrölt fekete borssal (és őrölt pirospaprikával). Öntsük hozzá az olívaolajat, kössük be a zacskó száját és jól nyomkodjuk meg, hogy a csirkét mindenhol beborítsa a finom pác. Tegyük a bepácolt csirkét egy éjszakára a hűtőbe, de másnap időben vegyük ki, hogy szobahőmérsékletűre engedjen. A zacskó tartalmát borítsuk vékonyan kiolajozott sütőedénybe, rendezzük el és 210 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. Ezt követően legalább további fél órát 150 fokon, de ezen a hőmérsékleten maradhat a csirke a sütőben egészen addig, míg fel nem tálaljuk. 

This one comes from the book "Forever Summer" by Nigella Lawson. All time favourite in my family.
 
a chicken, cleaned and trimmed of extra fat, butterflied (sometimes I just use chicken drumsticks)
3 long sprigs fresh rosemary or more to taste
1 lemon
1 red onion
olive oil
flakey sea salt
black pepper
ground paprika (optional)

Put the chickens into a large freezer bag. Pull the needles off of the sprigs of rosemary and throw them in the bag with the chicken. Cut your lemon in quarters squeeze the juice in the bag and pop the rinds in as well. Cut your purple onion in quarters and add them to the bag. Sprinkle in the sea salt,  black pepper (and ground paprika).  Pour in olive oil and then close up and give the whole bag a good mix around. Marinate chicken overnight in the refrigerator, just make sure to bring the chicken to room temperature before roasting.
Preheat oven to 210 degrees.  Once the chicken is at room temperature, dump the whole bag out into a baking pan which has been drizzled with a little olive oil. Roast for 45 minutes, leave in the oven at 150 degrees for another 30 minutes or until it's served.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése