2020. április 21.

Joghurtos kenyér - Bread with yogurt

Extrán roppanós kéreggel és szuper puha bélzettel.

2 dl langyos víz
1,5 dl joghurt
25 dkg liszt (BL55)
25 dkg rétesliszt (BFF55)
20 dkg kovász
2,5 dkg olvasztott vaj
14 g só

A dagasztás előtt 4 órával megetettem a kovászt. A joghurtot elkeverem a vízzel és ebbe teszem bele a lisztet, 10 perc dagasztás után 1 órát hagyom pihenni. A pihentetés után hozzáadom a kovászt, amellyel 10 percig dagasztom a tésztát, végül belekerül az olvasztott vaj és a só is. A tésztát vékonyan kiolajozott tálba teszem és 5 órát hagyom kelni meleg helyen. Sziromhajtással áthajtom minden órában, aztán megformázom a kenyeret (a részleteket lásd itt hogyan kell). Újabb fél órát pihentetem, majd kilisztezett kelesztő vekinbe teszem és bekerült a hűtőbe 12 órára.
Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütés funkción 250 fokra, tegyünk be felmelegedni egy tepsit és a sütő aljába egy másik sütőformában vizet. A felforrósított tepsi hátuljára borítsuk rá a kenyértésztát és egy pengével vágjuk meg a tetejét és tegyük a kenyértésztát a sütőbe 25 percre 250 fokra. Aztán vegyük ki a sütő aljából a forró vizet és további 25 percig süssük 200 fokon. Egy másik tepsit csúsztassunk a sütő legfelső fokára, ha a kenyér túlságosan hamar kezdene barnulni. Ha a kenyér elkészült, akkor vegyük ki a sütőből és rácson hagyjuk kihűlni.

Super crispy outside and super smooth inside.

200 ml warm water
150 ml yogurt
250 g flour (BL55)
250 g strudel flour (BFF55)
200 g starter/leaven
25 g melted butter
14 g salt

I feed the leaven 4 hours before kneading. Mix yogurt with water and flour, knead the dough for 10 minutes, then let rest for an hour.
Afterwards add leaven and knead the dough for another 10 minutes, add melted butter, and salt in the end. Knead the dough and put in a bowl lightly brushed with vegetable oil. Let rest in a warm place for 5 hours. Fold the dough each hour with wet hands like you fold in the petals of flowers, then shape the dough. (See the method here.) Leave the dough rest for another 30 minutes then place in a floured proofing basket and rise in the fridge for 12 hours.
Preheat the oven 250 degrees and place the baking tin in the preheated oven and place a tin filled with water in the bottom of the oven as well. Place your bread on the back of the hot baking tin and cut the top with a blade and place the bread in the oven immediately. Bake for 25 minutes in 250 degrees, the remove the water tin and bake for another 25 minutes in 200 degrees. Place another baking tin in the oven at the top rack if the bread surface burns quickly. When the bread is ready, remove in the oven and transfer to a wire rack to cool.





1 megjegyzés: