2020. április 17.

Szörpök és ehető virágok - Syrups and edible flowers

Tárkonyos ananász szörp Havas Dórától.

5 dl víz
10 dkg cukor
1 lime héja és leve
1 ananász (pucolva és feldarabolva)
2-3 ág tárkony

Forraljuk fel a vizet a cukorral és a lime-mal, főzzünk belőle szirupot. A feldarabolt ananászt tegyük késes robotgépbe, öntsük rá a még meleg, de már nem forró szirupot és turmixoljuk simára. Szűrjük le és áztassuk bele a tárkonyágakat 4-12 órára. Aztán vegyük ki az ágakat és szénsavas vagy mentes vízzel (esetleg pezsgővel) igyuk.

This ananas syrup with tarragon recipe is from Havas Dóra.

500 ml water
100 g sugar
the zest and juice of a lime
1 ananas (peeled and chopped)
2-3 sprigs of tarragon

Boil the water with sugar and lime, cook a syrup. Put the chopped ananas into a blender, pour the syrup on the ananas while it's still warm, but not hot. Mix the liquid with the fruit until smooth, then sieve the mixture. Put the tarragon sprigs into the syrup and leave to cool at least for 4-12 hours. Remove the sprigs and serve the syrup with still or sparkling water (maybe with champagne :). Store in the fridge up to 10 days.

Az ibolyaszörp eredeti receptje itt található. 

Legközelebb kevesebb cukorral készítem, az eredeti recept nekem túl édes. Valahogy így készíteném:

2 hatalmas marék ibolyafej (egy 5 dl-es müzlistál lazán van tele ekkora mennyiséggel, ne nyomjuk össze a virágokat)
1 dl forrásban lévő víz
1 citrom leve
5 dl víz
10 dkg cukor

A virágfejeket forrázzuk le az 1 dl vízzel, és adjuk hozzá a citrom levét. Hagyjuk ázni egy éjszakát. A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, szűrjük bele az ibolyalét és forraljunk egyet rajta. Hagyjuk kihűlni és tiszta vízzel hígítsuk.

Violet syrup recipe is from here.

Next time, I will make it with less sugar, the original recipe is too sweet. So my new version is the following:

2 huge handful violet heads (put them lightly in a 500 ml bowl, do not overcrowd the flowers)
100 ml boiling water
500 ml water
100 g sugar
juice of one lemon

Pour the boiling water on violet heads, add the lemon juice and let rest overnight. Cook syrup from water and sugar, sieve the juice of violets into thy syrup, then boil the whole liquid for a while. Leave to cool and drink with pure water.

És díszítsük a szörpöt ehető virágokkal/And decorate the syrups with edible flowers.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése