2020. június 27.

Mascarpones spárgakrémleves - Asparagus cream soup with mascarpone

Frissítő...

1 + 1 evőkanál vaj
2 evőkanál étolaj
4 szál újhahyma centisre karikázva
1/2 kg friss spárga megtisztítva és felkarikázva
1 gerezd fokhagyma
8 dl csirkealaplé
10 dkg mascarpone
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
1/4 citrom reszelt héja és leve
20 dkg kolbász


Egy evőkanál vajat közepes lángon összemelegítek 2 evőkanál étolajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom, és 2-3 percig párolom. Ráreszelem a fokhagymát, átforgatom, majd belekeverem a feldarabolt spárgát. 2-3 percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével (vagy vízzel). Felforralom, sózom negyed teáskanál sóval, majd 8-10 perc alatt fedő alatt készre főzöm. Ha megfőtt a spárga, beleteszem a petrezselymet, borsozom, fél percig főzöm még majd pürésítem az egészet. Pürésítés után érdemes egy szűrőn átpasszírozni, hogy igazán krémes legyen. Visszateszem a tűzhelyre, belekeverem  a mascarponet, citrom héjával és levével ízesítem. Összeforralom, de már nem főzöm tovább. Egy serpenyőben egy evőkanál vajat olvasztok, a spárgafejeket ízesítem és 2 percig sütöm. A kolbászt is megpirítom. A kész levest spárgafejekkel és kolbásszal tálalom.

Refreshing...
1 + 1 tablespoon butter
2 tablspoons vegetable oil
4 spring onions, cut into 1 cm pieces
500 g fresh asparagus, ends trimmed, cut into 1 cm pieces
1 clove of garlic
80 ml chicken stock
100 g mascarpone
a bunch of freshly chopped flat-leaf parsley
the zest and juice of 1/4 lemon
1/2 teaspoon salt
freshly ground black pepper
200 g chorizo

In a heavy pot, over medium heat, melt the butter with the vegetable oil. Add spring onions ans lightly season with salt, then cook for 2-3 minutes. Add the grated garlic and asparagus as well, cook for another 2-3 minutes, the pour in chicken stock (or water). Bring to boil, season with 1/4 teaspoon salt, cover and simmer until asparagus is tender about 8-10 minutes. Add parsley, season with black pepper and cook for half a minute, then puree soup. Sieve the soup for more silkyness, then bring back to the stove, add mascarpone and lemon, bring to boil, but do not cook further on.
Grill the heads of the asparagus on melted butter in a skillet. Bake the chorizo until crispy and serve the soup with asparagus heads and chorizo on top.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése