50 dkg garnélarák
1 ek szezámolaj (vagy napraforgóolaj)
l l húsleves alaplé
2 szál thai citromfű
1 közepes salotta hagyma finomra vágva
1 csokor koriander (a szárakat belefőzzük a levesbe, a leveleket díszítéshez használjuk)
3 ek galanga (vagy frissen reszelt gyömbér)
10 db kaffir lime levél (ha nem kapunk, használjunk babérlevelet és csíkokra vágott lime héjat)
4 db chili
25 dkg (shiitake) gomba
2 teáskanál nádcukor
4 teáskanál Nam Prik Pao (thai chilipaszta)
4 ek halszósz
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek szójaszósz (elhagyható)
6 db koktélparadicsom
1,5 l víz
Tisztítsuk meg a garnélarákot és távolítsuk el a fejüket. A húst és a héjakat/fejeket tegyük külön.
Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy wokban közepes lángon, és adjuk hozzá a garnélarákok héjait és fejeit. 1-2 percig kevergetve pirítjuk, amíg a héj világos színe mély narancssárgára nem válik. Adjunk hozzá 7 dl vizet és forraljuk fel. Fedjük le és pároljuk 10 percig. Szűrővel távolítsuk el a héjakat az alapléből és adjuk hozzá a húslevest.
Fogjuk a citromfüvet és vágjuk le a szárazabb részét (körülbelül a szár felénél). Húzzuk le a
keményebb, külső rétegeket, csak a puhább, gyengédebb közeprészt
használjuk fel. Törjük össze a citromfüvet egy húsklopfolóval vagy egy
sodrófával.
Aprítsuk össze az összetört citromfűszárat nagyjából 5
cm hosszúságúra, és adjuk hozzá a wokban lévő húsleveshez. Tegyük bele
az apróra vágott hagymát, a koriander szárát, a galangalt (vagy reszelt
gyömbért), a koktélparadocsomot, a lime- és mentaleveleket és a thai chilipasztát is.
Forraljuk fel, fedjük le, és pároljuk 10 percig. Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig pároljuk.
Keverjük hozzá a cukrot, a thai chilipasztát, szójaszószt és a
halszószt. Addig keverjük, amíg a chilipaszta teljesen fel nem oldódik a
levesben.
Végül adjuk hozzá a garnélarákot, és főzzük nagyjából
30 másodperctől 1 percig, méretüktől függően, amíg meg nem főnek. A végén adhatunk hozzá kevés kókusztejet is.
Jöhet a tálalás: öntsük a forró tom yum levest egy
kisebb leveses tálba/csészébe. Díszítsük korianderlevéllel, kínáljunk
mellé friss lime-ot (locsoljuk meg vele a levest), szórhatunk rá tört
kesudiót vagy mogyorót (opcionális), és azonnal tálaljuk. Ha kiadósabbra
szeretnénk, főzzünk ki hozzá egy csomag üvegtésztát.
Az eredeti receptet itt találjátok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése