Legyünk színesek a szürke november végi időben! Yotam Ottolenghi receptjei. A padlizsánkrémet lásd itt.
Tahinis sütőtök krém
1 nagy sütőtök darabokra vágva és hámozva
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só
7 dkg tahini/szezámkrém
12 dkg görög joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál fekete és fehér szezámmag keveréke (vagy csak fehér, ha nincs otthon fekete)
1 1/2 teáskanál datolyaszirup/juharszirup
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőtökszeleteket egy tepsiben locsoljuk meg az olívaolajjal, hintsük meg sóval és fahéjjal és kb. 70 perc alatt süssük puhára. Turmixoljuk össze a kihűlt sütőtököt a szezámkrémmel, a joghurttal és a fokhagymával (de akár egy villával is összekeverhetjük). A tetejét szórjuk meg szezámmaggal és locsoljuk meg a sziruppal.
Céklakrém za'atarral és chilivel
6 közepes cékla
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis piros chili kimagozva és áttörve
25 dkg görög joghurt
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál za'atar
só
15 g pirított mogyoró
2 evőkanálnyi morzsolt kecskesajt
1 újhagyma vékony szeletekre vágva
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A céklát a sütőben kb. 1 óra alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg és vágjuk mindegyiket nagyobb darabokra. Turmixoljuk össze a chilivel, a joghurttal és a fokhagymával. Adjuk hozzá az olívaolajat, a za'atart és ízesítsük sóval. A tálaláshoz szórjuk meg újhagymával és mogyoróval, morzsoljuk rá a kecskesajtot.
Be colourful when all is grey in late November! These recipes were adapted from Yotam Ottolenghi. See aubergine-cream here.
Butternut squash and tahini spread
1 large butternut squash, peeled and cut into chunks
3 tablespoon olive oil
1 teaspoon ground cinnamon
½ teaspoon salt
70 g tahini paste
120 g Greek yoghurt
2 small garlic cloves, peeled and crushed
1 teaspoon mixed black and white sesame seeds (or just white, if you don't have black)
1½ teaspoon date syrup/maple syrup
Preheat the oven to 180 degrees. Spread the squash out on
a medium-sized baking tray, pour over the olive oil and sprinkle on
the cinnamon and salt, and roast for 70 minutes. Pulse the cooled squash along
with the tahini, yoghurt and garlic in a food processor (you can
also do this by hand using a fork). Sprinkle the top with sesame seeds and pour with syrup.
Za'atar and chili spiced beetroot spread
6 medium beets
2 small garlic
cloves, peeled nad crushed
1 small red chile, seeded and minced
250 g plain Greek
yogurt
3 tablespoons extra-virgin olive oil
1 tablespoon za'atar
salt
15 g roasted hazelnuts,
2 tablespoons goat cheese,
crumbled
1 freshly chopped spring onion
Preheat the oven to 180 degrees. Bake the beets for about 1 hour, until tender. Let cool slightly. Peel the beets, cut into wedges and transfer to a food processor. Add
the garlic, chile and yogurt and pulse until blended. Add the olive oil and za'atar to the puree and season with
salt. Garnish with hazelnuts, crumbled goat cheese and spring onion.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése