Otthon a legjobb!/There's no place like home!
2021. augusztus 12.
Kovászos uborka krémleves - Fermented cucumber cream soup
Mautner Zsófitól...
Vágjunk nagyobb darabokra 8 db kovászos uborkát. Turmixgépben pürésítsük az uborkát 5 dl kovászos uborka lével, 5 dl görög joghurttal, 1 gerezd reszelt fokhagymával és egy csipet sóval. Hidegen tálaljuk sült császárszalonnával, kaporral és egy löttyintés olívaolajjal a tetején.
...from Mautner Zsófi.
Chop 8 fermented cucumbers and put it in a blender with 500 ml juice of the fermented cucumber. Blend with 500 ml Greek yogurt, a clove of grated garlic and a pinch of salt. Serve cold with baked pancetta, dill, a splash of olive oil on top.
2021. augusztus 11.
Fehér paradicsomleves - White tomato soup
Forró nyár, hideg levesek...
Az első recept innen.
“Az egész paradicsomot felaprítom lesózom és összekeverem. Ezután egy konyhai textilt beleteszek egy szűrőbe ebbe kerül bele a paradicsom. Súlyozva lecsöpögtetek belőle annyi levet amennyit csak lehet. Egy éjszakára beteszem a hűtőbe másnap kiveszem és a paradicsom levet felforraljuk, utána kihűtjük, ezután natúr görög joghurtot keverünk hozzá . Beállítjuk a sóját.
És kész is”
Hot summer, cold soups ...
The first one from here.
Chop tomatoes into tiny pieces, season with salt, mix thoroughly and place in a colander with some weight on top in order to press the juice. Put it in the fridge for overnight. Sieve the tomato juice, boil, then let cool. Mix the the juice with Greek yogurt and season it! That is all.
2021. augusztus 9.
Habrózsa - Meringue rose
Egy régi klasszikus az Anyukámtól...
40 dkg liszttel eldörgölünk 15 djg zsírt. 1 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, amiben felfuttatunk 2 dkg élesztőt. A zsíros lisztbe belegyúrunk 4 tojás sárgáját és az élesztős tejet. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne lágyuljon el. 4 cipót készítünk.
A töltelékhez 4 tojás fehérjét nagyon kemény habbá verjük 30 dkg porcukorral és pici ecettel. A cipókat egyneként vékony téglalapra nyújtjuk, a tésztákra kenjük a tojáshabot és feltekerjük, majd 1,5-2 ujjnyira vágjuk.. A vágott, kicsit a kés által összenyomott felével ültetjük a tepsibe. Rózsaszínre sütjük.
An old classic from my Mum...
Crumble 400 g plain flour with 150 g lard. Dissolve 20 g yeast in 100 ml warm milk sweetened with a tablespoon castor sugar. Add 4 egg yolks to flour crumble and knead the dough activated yeast. Work fast otherwise the dough becomes too soft. Form 4 balls.
For the filling beat 4 egg whites with 300 g icing sugar and few drops of vinegar until the meringue is fluffy and firm.
Roll each ball into a rectangle and spread the meringue evenly. Roll each dough with meringue and slice into 2 cm thin slices. Place into a baking tray with roll upside down and bake until golden.
2021. július 21.
Fehérboros dalmát hal - Dalmatian fish with white wine
Ezt a receptet itt találtam. Mmmmmmm.....
80 dkg halfilé (kifilézve és a bőrét lehúzva)
1 kg krumpli
6 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
1 dl olíva olaj
só, bors, halfűszer
2 dl fehérbor
kapribogyó
Főzzük puhára a krumplit. Aprítsuk finomra a petrezselymet és a fokhagymát és keverjük el az olívaolajjal. A halat vágjuk fel falatnyi darabokra és fűszerezzük be. A krumplit hámozzuk meg és szeljük karikákra. Egy tűzálló edényt kenjünk ki olívaolajjal és rétegezzük bele a krumplit, a halat, a fokhagymás-petrezselymes olívaolajat, a krumplit és a kapribogyót. Öntsük rá a fehérbort és fedjük le alufóliával. 180 fokra előmelegített sütőben süssük fél óráig, majd vedjük le az alufóliát és süssük tovább, míg a krumpli aranybarna nem lesz.
This recipe comes from here. Mmmmmmm.....
800 g fish (bones and skin removed)
1000 g potato
6 cloves of garlic
a bunch of flat leaf parsley
100 ml olive oil
salt, pepper, spices for fish
200 ml white wine
capers
Boil the potato until tender. Finely chop the parsley leaves and garlic cloves and mix with olive oil. Slice fish into mouth size bites and season. Peel and slice boiled potatoes. Spray an ovenproof dish with olive oil, layer half of the potatoes, fish, olive oil with garlic and parsley, the other half of the potatoes and capers. Pour white wine on top and cover with alu-foil. Bake in the preheated oven at 180 degrees for half an hour then uncover and grill further on until the potatoes turn to golden brown.
2021. július 10.
Őrült forró nyárra - For crazy hot summer
nektarin
mini mozzarella
prociutto crudo
bazsalikom
nectarine
mini mozzarella
prociutto crudo
basil leaves
2021. június 15.
Citromos-fetás grillezett spárga - Lemon and feta grilled asparagus
Az eredeti receptet itt találod.
egy köteg spárga
oliívaolaj
só és bors
feta sajt
egy citrom reszelt héja és leve
A spárgát locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon sütőben grillezzük addig, hogy roppanós maradjon, de enyhén megpiruljon. Fetával megrakva és citromlével meglocsolva tálaljuk.
a bunch of asparagus
olive oil
salt and pepper
feta cheese
the zest and juice of 1 lemon
Toss the asparagus spears in the oil, salt and pepper and grill over medium-high heat until crisp-tender and slightly charred. Serve topped with the lemon and feta dressing.
2021. június 12.
Helló nyár! - Hello summer!
Ez a nyári saláta innen van.
rukkola levél
áfonya
avokádó
vékonyra szelt uborka
feta sajt
pirított törökmogyoró
Az öntethez:
olíva olaj
citromlé
apróra vágott friss menta
só és bors
This summer salad is from here.
rocket leaves
blueberries
avocado
cucumber (sliced thinly)
feta cheese
toasted hazelnuts
Dressing
olive oil
lemon juice
finely chopped fresh mints
salt and pepper
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)