2022. március 22.

Fehérboros, tejszínes lazac zöldségekkel - Creamy salmon with white wine and vegetables

Ha a mennyiségek is érdekelnek, akkor az eredeti receptet itt találod.

Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és feldarabolt zöldségeket szórunk bele (brokkolit, cukkinit, kaliforniai paprikát, főtt krumplit), aztán fűszerezzük sóval, oreganoval, bazsalikommal, kakukkfűvel, szórjunk rá 4-5 gerezd fokhagymát szeletekre vágva és parmezánt. 200 fokon 20 percig süssük.

A lazacot sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy löttyintés olívaolajat és egy darabka vajjal, daraboljunk bele 2-3 gerezd fokhagymát és dobjunk bele 3-4 karika citromot és ebben süssük meg a lazacot minden oldalon. Aztán a lazacot tegyük a zöldségágyra és mehet vissza a sütőbe.

Készítsük el a tejszínes szószt: egy kevés olívaolajon pirítsunk üvegesre egy fej vöröshagymát, adjunk hozzá 1 dl fehérbort és forraljuk el az alkoholt, mehet bele 2 dl tejszín, egy evőkanál mustár és parmezán, főzzük amíg besűrűsödik. A halat a szósszal tálaljuk és élvezzünk minden pillanatot!!  

If you are interested in the exact quantity of ingredients, see here the original recipe.

Spray an ovenproof dish with olive oil, layer chopped vegetables (broccoli, courgette, bell peppers, boiled potatoes) season with salt, oregano, basil, thyme and add 4-5 cloves of sliced garlic, sprinkle with Parmigiano-Reggiano. Bake in the oven at 200 degrees for 20 minutes.

Season salmon with salt, ground black pepper. Heat a splash of olive oil and a piece of butter in a skillet, season with 2-3 cloves of garlic (sliced) and 3-4 slices of lemon, then grill the salmon each side. Place salmon on top of the vegetables and back to the oven.

Prepare white wine and cream sauce: Heat a tablespoon olive oil in a skillet and add one finely chopped onion and fry until soft, stirring occasionally. Add 100 ml white wine and bring to boil until alcohol evaporates, then pour 200 ml cream and cook with a tablesoon of mustard and a tablespoon of Parmigiano-Reggiano until the sauce becomes thick. Serve the fish with this sauce! Enjoy!!!:)



2022. március 8.

Diós petrezselymes paradicsom saláta - Tomato salad with walnuts and parsley

Chop and season! Recipe from here...
 
1 red onion
1 coffee spoon sumac
salt
5 tomatoes
2 bunches of parsley
1 tablespoon extra virgin olive oil
1 tablespoon pomegranate molasses
 
Darabold és ízesítsd! A recept pedig innen...
 
1 fej lila hagyma
1 kk szumák (szömörce)
5 db paradicsom
2 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál gránátalma melasz 



 

2022. február 27.

Túrós zabszelet - Oat-quark traybake

12 dkg zabpehely
18 dkg liszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
16 dkg cukor
17 dkg olvasztott vaj
 
A töltelékhez:
25 dkg túró
2 evőkanál cukor
1 tojás
meggy
 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a tészta hozzávalóit egy kanállal egy tálban, hogy vizes homokszerű állagot kapjunk. Egy 20X25 cm-es szögletes sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és morzásljuk bele a tészta felét. A túrót törjük össze villával és keverjük ki a cukorral és a tojással (nem kell felverni), majd simítsuk a tölteléket a tésztára. Szórjuk meg meggyel és fedjük be a tészta másik felével úgy, hogy azt is rámorzsoljuk. Süssük ropogósra. 
 
125 g oat flakes
180 g flour
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking powder
160 g sugar
170 g melted butter
 
For the filling:
250 g quark
2 tablespoons sugar
1 egg
sour cherry
 
Preheat the oven 180 degrees. Mix the ingredients in a bowl with a spoon until the dough is like wet sand. Layer a 20x25 cm square baking tin with parchment paper and crumble half of the dough into it. Crush the quark with a fork and mix with sugar and egg (no need to beat) and spread the filling onto the dough, sprinkle with sour cherry and cover with the other half of the dough crumbled on top. Bake until crispy.




2022. február 12.

Tökmagos avokádókrém - Avocado spread with pepita

5 dkg tökmag megpirítva, durvára vágva
2 értett avokádó, a húsát villával törjük össze
1 dl tejföl
só, frissen őrölt bors
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 citrom/lime leve
1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
 
50 g pumpkin seeds, grilled, harshly chopped
2ripe avocados, scoop out the flesh and mash with a fork
100 ml sour cream
salt, freshly ground black pepper
1 clove of garlic (minced)
the juice of 1 lemon/lime
1 bunch of flat-leaf parsley, finely chopped
 
 




2022. január 10.

Mákos, szilvalekváros kalács - Poppy seed, plum jam babka

30 dkg liszt
4 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
egy csipet só
1 tojás
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
4,5 dkg puha vaj
 
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
2 dl forró tej
8 dkg cukor
4 evőkanál szilvalekvár
1 evőkanál rum (elhagyható) 
2 evőkanál tej és jégcukor a tetejére

A langyos cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót, a tojást, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt, végül pedig a puha vajat is dolgozzuk bele és puha tésztává gyúrjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Két kenyérformát kikenünk vajjal.
A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, forró tejjel, a szilvalekvárral és a rummal.
Lisztezett deszkán a tésztát fél cm vastagra téglalap alakúra kinyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, Kettőbe szétvágjuk a roládot. Ezt követően hosszában félbevágjuk a roládot, majd a két darabot a vágott felével felfelé egymás mellé fektetjük és a jobb oldali rudat a bal oldalra, a bal oldalit pedig a jobb oldalra átemeljük, összefonjuk egymással, majd a végét egymáshoz tapasztva lezárjuk. Óvatosan beemeljük az előkészített kenyérsütőformába, megkenjük a tetejét tejjel és megszórjuk jégcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Vaníliasodóval kínáljuk (elhagyható). 
 
300 g flour
40 g sugar
the zest of half a lemon
a pinch of salt
1 egg
10 g yeast
150 ml warm milk
45 g soft butter
 
For the filling:
250 g poppy seeds
200 ml hot milk
80 g sugar
4 tablespoons plum jam
1 tablespoon rum (optional)
 2 tablepoons milk and decor sugar on top
 
Dissolve yeast with sugar in warm milk. Sift the flour in a bowl, add salt, lemon zest, egg, activated yeast and knead the dough with butter at the end until forms a soft ball. Rest in a warm place until doubled in size. Grease a 2 loaf tins with butter.  
Make the filling: mix poppy seeds with hot milk, rum and jam.
Roll out dough on a lightly floured surface and shape into a rectangle. Position dough so that a long side is closest to you. Using a spatula, spread the poppy seed mixture over the rectangle. Use both hands to roll up the rectangle like a roulade, starting from the long side closest to you and ending at the other long end. Cut the roulade in half. Then using a sharp knife slice lengthways both roulades, down through the middle of the dough, cutting it into 2 long pieces. With the cut-sides facing upwards, gently press the top end of each half together to seal, then lift the right half over the left half, followed by the left half over the right half. Repeat, twisting the dough to make a two-stranded plait, then gently press the bottom ends together to seal. Carefully lift the loaves into the lined tins. Brush with milk and sprinkle with decor sugar. Bake in the oven preheated at 180 degrees for 45 minutes. Serve with vanilla custard (optional).
 

 

2021. december 24.

Narancsos kuglóf - Orange bundt cake

20 dkg liszt
5 g sütőpor
4 tojás
1 narancs reszelt héja és leve
20 dkg puha vaj
10 dkg cukor
6 evőkanál kandírozott narancshéj
 
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral és egy csipet sóval, aztán keverjük bele a tojássárgáját. Forgassuk bele a liszt és sütőpor keverékét, a narancs héját és levét és végül a puha vajat. Beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat és kivajazott, kilisztezett formába töltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, aztán 10 percig a formában hagyjuk hűlni mielőtt kifordítanánk abból.
 
200 g flour
5 g baking powder
4 eggs
the zest and juice of 1 orange
200 g soft butter
100 g sugar
6 tablespoons candied orange peels

Beat the egg whites with the sugar and a pinch of salt until fluffy, then add egg yolks. Fold in the mix of flour and baking powder, the orange zest and juice and soft butter at last. Add candied orange peels and fold in a tin previously greased with butter. Bake in the oven for 45-50 minutes at 170 degrees. Rest in the tin for 10 minutes before removing the cake. 




2021. december 23.

Túrós sajttorta erdei gyümölccsel - Quark cheesecake with forest fruit

15 dkg zabkeksz/vajas keksz/mézeskalács
10 dkg olvasztott vaj
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
egy citrom reszelt héja
10 dkg cukor
2 tojás
25 dkg erdei gyümölcs lekvár
 
Az alaphoz daráljuk le a kekszet és keverjük el az olvasztott vajjal, hogy lágy, nedves morzsát kapjunk. Nyomkodjuk le a morzsát egy 21 cm-es tortaformába a kanál hátuljával vagy egy pohár talpával. Süssük 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig.
A töltelékhez a túrót törjük át és adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt citromhéjat, a tojásokat és a cukrot. Simítsuk a tölteléket a kekszes alapra, majd a tetejét márványozzuk be az erdei gyümölcs lekvárral. 170 fokos sütőben kb 1 óráig sütjük, hogy a krém megszilárduljon, de még remegős maradjon. A formában hagyjuk kihűlni és tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
 
150 g digestive/butter biscuits/gingerbread
100 g melted butter
500 g quark
250 g mascarpone
the zest of 1 lemon
100 g sugar
2 eggs
250 g forest fruit jam
 
Blitz the biscuit in a food processor and mix with melted butter to have soft crumbles. Crush tight the mixture into a bottom of a 21 cm round cake tin with the back of a spoon or the bottom of a glass. Bake in the oven at 170 degrees for 10 minutes.
For the filling crush quark with a fork and mix with mascarpone, eggs, lemon zest and sugar. Spread on top of baked crumble and marble the top with forest fruit jam. Bake for about an hour at 170 degrees till the filling is firm but remains soft. Let cool in the tin then place in the fridge for few hours before serving.