2022. december 25.

Téli Aperol-spritz - Winter Aperol-spritz

Kellemes ünnepeket!

2 dl Aperol
4 dl almalé
4 dl cider
2 rúd fahéj
8-10 szem szegfűbors
5-6 szem szegfűszeg

Keverjük össze a hozzávalókat és melegítsük fel, de ne forraljuk. Hagyjuk állni legalább 1 órát, aztán melegítsük fel újra és forrón igyuk!
 
Season's greetings!!!
 
200 ml Aperol
400 ml apple juice
400 ml cider
2 cinnamon sticks
8-10 buds of allspice
5-6 cloves
Heat the ingredients, but do not boil! Let rest for an hour and heat again! Enjoy again! 




 
 


2022. augusztus 22.

Kovászos uborka saláta orzóval - Fermented cucumber salad with orzo

10 dkg orzo
2 kovászos uborka
2 alma
1 fej lilahagyma
egy csokor kapor
 
Az öntethez:
2 dl majonéz
1 dl tejföl
1/2 dl a kovászos uborka levéből
só és bors
 
100 g orzo
2 fermented cucumbers
2 apples
1 red onion
a bunch of dill
 
Dressing:
200 ml mayonnaise 
100 ml sour cream
50 ml juice of the fermented cucumber
salt and pepper




2022. augusztus 21.

Gluténmentes muffin málnadzsemmel töltve - Gluten free muffin filled with jam

10 dkg keményítő
10 dkg rizsliszt
14 dkg kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 dl kefír
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
(málna)lekvár a közepébe
 
A sütőt 190 fokra melegítjük elő. A tálban egy evőkanállal összekeverjük az összes hozzávalót. Nem kell túlkeverni, de azért csomók se maradjanak benne. A kapszlikat töltsük meg félig a tésztával, jöhet rá egy teáskanálnyi málnadzsem, aztán borítsuk be a maradék muffintésztéval a kapszli kétharmadáig. Süssük aranybarnára, és hagyjuk a muffintepsiben hűlni néhány percet, porcukorral megszórva tálaljuk.

 100 g corn starch

100 g rice flour
140 g caster sugar
1 teaspoon bicarbonate of soda
150 ml yogurt/buttermilk
2 eggs
100 g melted butter
jam for filling

Preheat the oven 190 degrees. Mix all the ingredients in a bowl with a spoon. Do not overmix but there shall be no lumps in the batter. Fill muffin cases half full and add a teaspoon of jam then cover with some batter. The cases shall be filled two-thirds full. Bake until golden brown, leave muffins to cool in the tin for few minutes and dust with icing sugar to serve. 




2022. április 16.

Húsvéti receptek - Easter recipes

Kalács (ahogy a nagymamám tanította)

1 csapott evőkanél sót feloldunk 1 dl meleg vízben. 1 egész tojást fekverünk. 1/2 l tejben feloldunk 15 dkg kristálycukrot és felfuttatjunk benne fél csomag (25 g) élesztőt. Ezeket egy nagy tálban összeöntjük és ráborítunk 1 kg lisztet. Elkezdjük összedolgozni és ha szükséges még meleg vizet teszünk hozzá. Simára kidolgozzuk a tésztát és végül belekeverünk 15 dkg olvasztott vajat. Akkor van kész, ha a tészta elválik a kezünktől. Meleg helyen kb. 2 órát kelesztjük. Betöltjük cukros dióval, mákkal és feltekerjük (opcionális) vagy befonjuk kalács formára. A tepsiben is hagyjuk egy kicsit kelni, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük a kalácsot.

Kalács (my Grandma's recipe)

Dissolve a tablespoon salt in 100 ml warm eater. Beat one egg. Dissolve 150 g sugar in 500 ml milk and activate 25 g yeast in the milk. Pour all the liquid in a huge bowl and add 1000 g flour. Knead the dough and add more warm water if needed and add 150 g melted butter in the end. The dough is ready when your hands comes out clean of kneading. Rest in a warm place for 2 hours. Fill with walnut, poppy seed and sugar and roll (optional) or form a kalács (like a braided bread). Let rest for a while on the tin and brush with eggwash. Preheat the oven and bake the dough until golden brown. 




Tirokafteri - Csípős fetakrém
 
Az eredeti receptet itt találod.

20-25 dkg feta sajt
4 evőkanál görög joghurt
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
chilipehely
1/2 fej lilahagyma (apróra vágva)

Valamennyi hozzávalót dolgozzuk össze késes robotgépben.
 
Tirokafteri - Spicy feta dip 
 
See the original recipe here.
 
200-250 g feta cheese
4 tablespoons Greek yogurt
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon lemon juice (freshly squeezed)
chili flakes
1/2 red onion (finely chopped)
 
Mix all the ingredients in a blender. 




Tökmagos medvehagyma pesto
 
Az eredeti receptet itt találod.

egy csokor medvehagyma
5 dkg reszelt parmezán
50 g pirított tökmag
1-1,5 dl olívaolaj
 
Robotgépben összezúzzuk a medvehagymát és a magokat, majd hozzáadjuk a sajtot és lassan beledolgozzuk az olajat is.
 
Pepita ramson pesto

See the original recipe here.

a bunch of ramsons
50 g grated Parmiggiano Reggiano
50 g toasted pepita
100-150 ml extra virgin olive oil

Pulse the ramsons with the seeds in a food processor, add the cheese and slowly pour olive oil while the food processor is running.
 


2022. április 5.

Török babsaláta - Turkish bean salad

Fasulye Piyazi innen. 

1 konzerv fehérbab
1/2 lilahagyma
3 db paradicsom (nagyobb darabokra vágva)
egy csokor petrezselyem (finomra aprítva)
egy marék olajbogyó
2-3 db főtt tojás
só, őrölt feketebors
szumák, chilipehely
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve

Fasulye Piyazi from here.

1 can cannellini beans
1/2 red onion
3 tomatoes (roughly chopped)
a bunch of parsley (finely chopped)
a handful of olives
2-3 hardboiled eggs
salt, ground black pepper,
sumac, chiliflakes
2 tablespoons olive oil
the juice of 1 lemon 



2022. április 2.

Zöldbabsaláta fenyőmaggal - Green bean salad with pine nuts

 Haricots en Fete, amit ebből a könyvből vettem.

40 dkg zöldbab
5 dkg fenyőmag
20 dkg feta sajt összemorzsolva
egy csokor apróra vágott petrezselyem
10 dkg olajbogyó
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 citrom leve
só, őrölt fekete bors

Dobjuk bele a babot forrásban lévő vízbe és főzzük 3 percig, majd szűrjük le, hűtsük le hideg vízben és szárítsuk meg. Tegyük egy nagy salátástálba.
Pirítsuk meg a fenyőmagot egy serpenyőben közepes lángon, amíg meg nem barnul. Keverjük a babhoz a feta sajtot, a petrezselymet, az olajbogyót, és a fenyőmagot, ízesítsük majd löttyentsük rá a citromlevet és olívaolajat. Azonnal tálaljuk!

Haricots en Fete from this book.

400 g green beans
50 g pine nuts
200 g crumbled feta cheese
a bunch of flat leaf parsley (finely chopped)
100 g olives
4 tablespoons extra virgin olive oil
the juice of 1 lemon
salt, freshly ground black pepper

Blanch green beans in a large pot of boiling salted water until crisp-tender about 3 minutes, immediately plunge the beans into ice water, then drain them. Place on a salad plate.
Toast the pine nuts in a dry skillet in an even layer over medium heat. Place feta cheese, parsley, olives and pine nuts on top of the beans, season with salt and pepper and add a splash of olive oil and lemon juice on top. Serve immediately.