2022. augusztus 22.
Kovászos uborka saláta orzóval - Fermented cucumber salad with orzo
2022. augusztus 21.
Gluténmentes muffin málnadzsemmel töltve - Gluten free muffin filled with jam
100 g corn starch
2022. április 16.
Húsvéti receptek - Easter recipes
Kalács (ahogy a nagymamám tanította)
1 csapott evőkanél sót feloldunk 1 dl meleg vízben. 1 egész tojást fekverünk. 1/2 l tejben feloldunk 15 dkg kristálycukrot és felfuttatjunk benne fél csomag (25 g) élesztőt. Ezeket egy nagy tálban összeöntjük és ráborítunk 1 kg lisztet. Elkezdjük összedolgozni és ha szükséges még meleg vizet teszünk hozzá. Simára kidolgozzuk a tésztát és végül belekeverünk 15 dkg olvasztott vajat. Akkor van kész, ha a tészta elválik a kezünktől. Meleg helyen kb. 2 órát kelesztjük. Betöltjük cukros dióval, mákkal és feltekerjük (opcionális) vagy befonjuk kalács formára. A tepsiben is hagyjuk egy kicsit kelni, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük a kalácsot.
Kalács (my Grandma's recipe)
2022. április 5.
Török babsaláta - Turkish bean salad
Fasulye Piyazi innen.
Fasulye Piyazi from here.
2022. április 2.
Zöldbabsaláta fenyőmaggal - Green bean salad with pine nuts
Haricots en Fete, amit ebből a könyvből vettem.
Haricots en Fete from this book.
2022. március 22.
Fehérboros, tejszínes lazac zöldségekkel - Creamy salmon with white wine and vegetables
Ha a mennyiségek is érdekelnek, akkor az eredeti receptet itt találod.
Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és feldarabolt zöldségeket szórunk bele (brokkolit, cukkinit, kaliforniai paprikát, főtt krumplit), aztán fűszerezzük sóval, oreganoval, bazsalikommal, kakukkfűvel, szórjunk rá 4-5 gerezd fokhagymát szeletekre vágva és parmezánt. 200 fokon 20 percig süssük.
A lazacot sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy löttyintés olívaolajat és egy darabka vajjal, daraboljunk bele 2-3 gerezd fokhagymát és dobjunk bele 3-4 karika citromot és ebben süssük meg a lazacot minden oldalon. Aztán a lazacot tegyük a zöldségágyra és mehet vissza a sütőbe.
Készítsük el a tejszínes szószt: egy kevés olívaolajon pirítsunk üvegesre egy fej vöröshagymát, adjunk hozzá 1 dl fehérbort és forraljuk el az alkoholt, mehet bele 2 dl tejszín, egy evőkanál mustár és parmezán, főzzük amíg besűrűsödik. A halat a szósszal tálaljuk és élvezzünk minden pillanatot!!
If you are interested in the exact quantity of ingredients, see here the original recipe.
Spray an ovenproof dish with olive oil, layer chopped vegetables (broccoli, courgette, bell peppers, boiled potatoes) season with salt, oregano, basil, thyme and add 4-5 cloves of sliced garlic, sprinkle with Parmigiano-Reggiano. Bake in the oven at 200 degrees for 20 minutes.
Season salmon with salt, ground black pepper. Heat a splash of olive oil and a piece of butter in a skillet, season with 2-3 cloves of garlic (sliced) and 3-4 slices of lemon, then grill the salmon each side. Place salmon on top of the vegetables and back to the oven.
Prepare white wine and cream sauce: Heat a tablespoon olive oil in a skillet and add one finely chopped onion and fry until soft, stirring occasionally. Add 100 ml white wine and bring to boil until alcohol evaporates, then pour 200 ml cream and cook with a tablesoon of mustard and a tablespoon of Parmigiano-Reggiano until the sauce becomes thick. Serve the fish with this sauce! Enjoy!!!:)