2019. október 5.

Orzo saláta bazsalikomos vinaigrette-tel/Orzo salad with tomatoes, feta and basil vinaigrette

Curtis Stone receptje.
 
A salátához
1 1/2 csésze orzo (rizsszem) tészta
3 csésze friss bébispenót
12 koktélparadicsom félbevágva
1/2 csésze száraz serpenyőben átpirított fenyőmag
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1/2 csésze darabosra morzsolt fetasajt
2 evőkanál karikára újhagyma

Az öntethez
2 evőkanál vörösborecet
1 fej finomra vágott sonkahagyma
1 gerezd áttört fokhagyma
1/4 csésze extra szűz olívaolaj
1/4 csésze vékonyra vágott bazsalikom levél
só, őrölt feketebors

Főzzük ki az orzo tésztát, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Egy tálkában keverjük össze a vörösborecetet az apróra vágott sonkahagymával és az áttört fokhagymával. Lassan csorgassuk hozzá az olívaolajat és forgassuk bele a bazsalikomot. Egy nagyobb edényben forgassuk össze a tésztát, a spenótot, paradicsomot, a fenyőmagot és a petrezselymet annyi öntettel, hogy mindenhol befedje. Morzsoljuk bele a feta sajtot. Sózzuk, borsozzuk és karikára vágott újhagymával megszórva tálaljuk.
 
 
Recipe from Curtis Stone.
 
Salad
1 1/2 cups orzo pasta
3 cups fresh baby spinach leaves
12 grape tomatoes, cut in half
1/2 cup toasted pine nuts
2 tablespoons thinly sliced flat-leaf parsley
1/2 cup coarsely crumbled feta cheese
2 tablespoons chopped fresh chives
 
Vinaigrette
2 tablespoons red wine vinegar
1 shallot, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1/4 cup extra-virgin olive oil
1/4 cup thinly sliced fresh basil
Sea salt and freshly ground black pepper

Cook the orzo, stirring often until just tender. Drain the orzo in a sieve and set aside to cool completely. Whisk the vinegar, shallot, and garlic in a bowl. Slowly drizzle in the oil while whisking to blend well. Stir in the basil and season to taste with salt and pepper. In a large bowl, toss the orzo, spinach, tomatoes, nuts, and parsley with enough of the vinaigrette to coat. Fold in the cheese. Season the salad to taste with salt and pepper, sprinkle with the chives.

 

Füge Caprese - Fig Caprese

Füge + mozzarella + bazsalikom levelek + só, bors + olívaolaj + balzsamecet

Fig + mozzarella + basil leaves + salt and pepper + olive oil + balsamic vinegar




2019. szeptember 28.

Erdélyi boros aprópecsenye - Roast pork with wine from Transsylvania

Anyu így készíti...

10-15 dkg füstölt szalonnát nagyobb csíkokra vágunk és kiolvasztjuk. 1 fej vékonyra szelt vöröshagymát teszünk bele és megfonnyasztjuk. Beleszelünk 4-5 gerezd fokhagymát és azzal is átforgatjuk, majd hozzáadunk egy csapott teáskanál majorannát, őrölt fekete borsot ízlés szerint. 2 púpos evőkanál sűrített paradicsomot átsütünk ezen az egészen. Ebbe beleforgatunk 75 dkg csíkokra vágott sertéslapockát, sózzuk és egy pillanat alatt átforgatjuk, majd felöntjük annyi fehérborral, ami pont ellepi. Fedő alatt készre pároljuk. Nokedlivel vagy tésztával tálaljuk. 

Á la Mum...

Cut 100-150 g smoked bacon into small stripes and fry in a hot pan, add 1 onion cut into half-moons and fry until soft, stirring occasionally. Add 4-5 cloves of garlic slices, a teaspoon of marjoram and and season with ground black pepper as desired. Add 2 tablespoons of tomato pureé. Fold in 750 g pork butt cut into stripes, season with salt and stir thoroughly for a while then pour in white wine until the whole meal is under liquid. Boil and simmer until the pork is cooked. Serve with noodles or pasta.



2019. szeptember 21.

Reggeli joghurttal - Breakfast with yogurt

Egy reggeli az édesszájúaknak és egy azoknak, akik nem azok...


 Nagyon egyszerűen ... negyedelt füge, joghurt, méz...



Sült hagymás mártogatós (Havas Dóra receptje)

6 felkockázott vöröshagyma/mogyoróhagyma
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál nádcukor
3 evőkanál olívaolaj
1 rozmaringág
40 dkg görög joghurt
1/2 teáskanál szumák

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hagymát összeforgatjuk a sóval, a cukorral, az olívaolajjal. Egy hőálló tálba tesszük, rádobjuk a rozmaringot és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a hagyma aranbarna lesz. Leszűrjük, kidobjuk a rozmaringot és a hagymát összeforgatjuk a joghurttal. Szumákkal megszórva tálaljuk. Ropogós hasábokra vágott zöldségeket vagy pirítóst kínálunk hozzá.




One recipe for those who has sweet tooth and one for those who has not...

Very simple...figs cut in quarters, yogurt, honey...

Baked caramelized onions with yogurt (from Havas Dóra)

6 diced onions
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon brown sugar
3 tablespoons olive oil
rosemary
400 g Greek yogurt
1/2 teaspoon sumac

Preheat the oven 180 degrees. Place all the onions mixed with salt, brown sugar and olive oil in a tray or an ovenproof dish with a rosemary sprig on top. Bake for 20-25 minutes until the onion is golden brown. Remove the lid and rosemary, and stir the onions well. Fold in Greek yogurt and serve with sumac on top. Garnish with fresh vegetable sticks or toasted bread.

2019. szeptember 14.

Folytatódjon a szüret - Harvest is on

 ...sült camemberttel.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Csomagoljuk ki a camembert-t a papírjából és a sajtot tegyük vissza a fadobozba. A kerülete mentén vágjuk be több helyen 1 cm mélyen a sajtot és csúsztassunk vékonyra szelt fokhagyma szeletkéket a lyukakba. Locsoljuk meg fehér borral, és a sütőlemezre halmozzunk szőlőt a sajt köré. A forró sütőben süssük kb. 15 percig, amíg a közepe folyóssá válik. Mártogassunk pirítóskenyeret a forró camembertbe és a tetejére biggyesszünk sült szőlőt...

...with baked camembert.

Preheat the oven 180 degrees. Unwrap camembert from the paper then put the cheese back in the box. Cut in the cheese several times 1 cm deep around the edge of the cheese and slide a peeled garlic slice into each hole. Drizzle with white wine and put grapes around the cheese on the baking tin. Bake in the hot oven about 15 minutes or until oozy in the middle. Dunk a bit of toasted bread in the camembert and top with baked grapes...


2019. szeptember 9.

Szőlőkrém leves - Grapes cream soup

Kezdődhet a szüret!

2 körte kb. 2 cm-es kockákra vágva
1 nagy fürt szőlő
2-3 evőkanál kristálycukor
egy csipet őrölt fahéj
egy csipet őrölt csillagánizs/gyömbér (elhagyható)
2 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
szeletelt mandula a tálaláshoz

A körtekockákat és a szőlőt keverjük össze a kristálycukorral egy fazékban és folytonosan kevergetve kezdjük el a cukrot karamellizálni. Adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel a fehérborral és 1 liter vízzel, főzzük kb. 10-15 percig. Adjuk hozzá a tejszínt és botmixerrel turmix simára és szűrjük is le, hogy ne maradjanak benne magok.

Let begin the grapes harvest!

2 pears cut into 2 cm cubes
1 huge bunch of grapes
2-3 tablespoons sugar
a pinch of ground cinnamon
a pinch of ground star anise/ginger (optional)
200 ml dry white wine
100 ml cream
almond flakes to serve

Mix the pear-cubes and grapes with the sugar in a pot and start to caramelize the sugar while stir the fruits continously. Add spices and white wine together with 1000 ml water and boil for about 10-15 minutes. Add the cream and blend then sieve the soup until smooth.



2019. szeptember 8.

Két sajtos cukkini - Double cheesy baked courgette

Ennek a finom ételnek a receptje innen van.

6 db cukkini (zsenge) 
2 evőkanál olívaolaj 
1 csokor petrezselyem 
1 csipet kakukkfű 
4 gerezd fokhagyma
3 tojás 
3 dkg liszt 
10 dkg emmentáli sajt 
2,5 dl tej 
1 dl tejszín 
só és bors
2 dkg vaj a sütőedény kikenéséhez 
20 dkg mozzarella
A cukkinit vágjuk vékony karikákra. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és pirítsuk kb. 5 percig sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemmel és a kakukkfűvel együtt. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és további két percig pirítsuk. Ne süssük hosszasan, mert akkor túlsül a sütőben. Vegyük le a tűzről.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzunk ki egy hőálló edényt és a cukkini felét rakjuk le a tál aljára. Fedjük be mozzarella szeletekkel.
Verjük fel a tojásokat, adjunk hozzá sót, borsot, keverjük bele a lisztet, a lereszelt Emmentáli sajt felét, a tejet és a tejszínt. Ráöntjük a tojásos keveréket, aztán újra cukkini, mozzarella és a maradék. A tetejét szórjuk meg a eszelt Emmentáli másik felével, díszítsük néhány szelet cukkinivel.  Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz. 
 
The recipe of this delicious dish comes from here.

6 small courgettes
2 tablespoons olive oil
a bunch of flat-leaf parsley
a pinch of thyme
4 cloves of garlic
3 eggs
30 g flour
100 g Emmental/Gruyère cheese
250 ml milk
100 ml cream
salt and ground black pepper
20 g butter to grease the casserole
200 g mozzarella

Slice the squash into thin slices. Heat the oil in a large non-stick frying pan.  Add the squash salt and pepper, finely chopped parsley and thyme.  Saute and stir just until the squash is starting to soften slightly in about 5 minutes. Add the garlic and cook for another 2 minutes.  Don’t cook too long or it will be mushy after it bakes in the oven. Remove from the heat.
Preheat the oven 170 degrees. Grease with butter a casserole and place half of the the zucchini into the bottom of the dish. Cover with mozzarella slices. 
Beat together the eggs, the flour, salt and pepper, half of the shredded Emmental cheese with milk and cream.
Spread 1/2 of the egg mixture over the top of mozzarella. Repeat with remaining squash, mozzarella and egg mixture. Sprinkle the other half of the Emmental chees on the top and decorate with courgette slices. Bake for about 30 minutes until the top is golden.