2019. október 24.

Fügés túrós süti - Fig quark cake

A gyerekeim szerint olyan, mintha vattacukor lenne a tetején.

3 tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg túró/ricotta
24 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
vaj a forma kikenéséhez
25 dkg friss füge negyedekre vágva
10 dkg Amaretti keksz

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, majd egyesével keverjük bele a tojássárgáját és a túrót/ricottát. Forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet és sózzuk ízlés szerint. Egy 21 cm-es kerek sütőformát/tortaformát vajazzunk ki. Öntsük bele a tésztát, a tetejére kerül a negyedekre vágott füge és végül szórjuk meg a durvára tört Amaretti keksszel. Kb. 50 percig süssük, míg aranybarna lesz.

My children said that this cake was like there's cotton candy on top.

3 eggs
250 g sugar
250 g quark/ricotta
240 g plain flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
 some butter to grease the baking tin
250 g fresh figs cut into 4
100 g Amaretti biscuits

Preheat the oven 175 degrees. Beat the eggwhites with sugar. Add egg yolks - one by one - then flour quark/ricotta. Fold in the flour and baking powder, season with salt. Grease a 21 cm round baking tin. Pour in the dough and place the figs on top. Sprinkle with crushed Amaretti buiscuits. Bake for 50 minutes until golden brown.


2019. október 20.

Füge tiramisu - Fig tiramisu

Amaretti + 20 dkg krémsajt - 20 dkg mascarpone - reszelt citromhéj és porcukor keveréke + füge

Amaretti + mixture of 200 g cream cheese - 200 g mascarpone - lemon zest - confectioner's sugar + figs



2019. október 19.

Zöld shakshuka - Green shakshuka

 Ez a gyors és finom recept innen van.

2 evőkanál olívaolaj
1 lilahagyma vékonyra szelve

3 közepes cukkini
2 áttört fokhagyma gerezd
4 tojás
feketebors
3 dkg feta sajt
egy marék bazsalikom levél

A cukkinik közül kettőt szeljünk vékony karikákra, a harmadikat pedig nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le. Forrósítsunk fel egy sütőben is használható serpenyőt (pl: öntöttvas) és a lilahagymát egy csipet sóval fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a karikára vágott cukkinit és süssük át míg aranybarna nem lesz. Keverjük hozzá a reszelt cukkinit, a fokhagymát, aztán alakítsunk ki 4 mélyedést, amelyekbe üssünk bele egy-egy tojást. Szórjuk meg sóval és őrölt fekete borssal. Forró sütőben grillezzük készre, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad - kb. 3-5 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, morzsoljuk rá a fetasajtot, és szórjuk meg bazsalikom levelekkel. Azonnal tálaljuk és pirítóssal mártogassuk a tojást.

This quick and delicious recipe is from here.

2 tbsp olive oil
1 red onion, thinly sliced
salt
3 medium courgettes
2 cloves garlic, crushed
4 eggs
black pepper
30 g feta cheese
handful of basil leaves

Slice 2 of the courgettes into coins about 2mm thick. Coarsely grate the last courgette. Heat the oil in a large (ovenproof) frying pan over a medium heat. Once hot, add the onion to the pan with a pinch of salt and cook until softened. Add the sliced courgettes to the pan on the heat and another pinch of salt then sauté on medium-low, until golden all over. Stir in the garlic, grated courgette. Make 4 little wells in the mixture and crack the eggs into each well. Sprinkle with salt, black pepper. Place under the grill in your oven until the whites are just set and the yolks are still slightly runny – 3-5 minutes. Remove from the oven and crumble over the feta cheese. Sprinkle on more black pepper and the basil leaves. Serve immediately with toasted bread for dipping. 




2019. október 6.

Csipkebogyó krémleves - Rosehip soup

Ezt a svéd receptet itt találtam.

3 csésze csipkebogyó (kb. 40 dkg)
5 csésze (1,2 liter) víz
8-10 dkg cukor
1 1/2 evőkanál kukoricakeményítő elkeverve 2 evőkanál hideg vízzel

Gondosan tisztítsuk meg a csipkebogyót, vágjuk le a végét és a zöld szárat. Egészben tegyük fel főni (a magokat nem kell kiszedni) 5 csésze vízzel. Forraljuk fel és kis lángon főzzük 25 percig, vagy amíg a bogyók megpuhulnak. Botmixerrel keverjük össze a viztet és csipkebogyót. Szűrjük át finom szűrőn levet, hogy a gyümölcshúst és a magokat dobjuk ki. A fennmaradó gyümölcsös levet tegyük ismét a tűzre és a hideg vízzel kevert kukoricakeményítőt lassan csorgassuk bele és folyamatosan kevergetve pár percig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Hidegen is tálalhatjuk vaníliafagyival és macaronnal, kókuszcsókkal.
   
I found this Swedish recipe here.

3 cups (about 400 g) fresh rosehips
5 cups (1,2 liter) water
75-110 g (1/3 – 1/2 cup) granulated sugar
1 1/2 tbsp. cornstarch + 2 tbsp. cold water

Thoroughly clean the rosehips and make sure to remove the stem and all other green parts. Place them whole (you don’t have to remove the seeds!) in a large saucepan and cover with 5 cups of water. Bring to the boil and let simmer for about 25 minutes or until rosehips are soft. Using an immersion blender, puree the rosehips together with the water in the saucepan. Pass the mixture through a fine sieve, discarding the pulp and seeds and reserving the liquid.
Pour the liquid back into the pan and bring to a simmer. Add sugar to your liking. Mix cornstarch and 2 tbsp. cold water in a small bowl. Slowly add this to the pan, while constantly stirring. Simmer for a couple of minutes until slightly thickened. Let cool if you want to serve it cold. Serve with vanilla ice cream and macaron.


2019. október 5.

Vaniliafagyi mazsolás-szósszal/Vanilla ice ceam with raisin-sauce

1 liter vanilia fagyi
2 dl vörösbor
10 dkg mazsola
2 teáskanál kukorciakeményítő
egy csipet őrölt szegfűszeg
cegy csipet őrölt fahéj
20 dkg zabkeksz

A bort 5 percig forraljuk, hogy minden alkohol kigőzölögjön belőle. Közben beletesszük a mazsolát, a cukrot és a fűszereket. Hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A fagyit ezzel a szósszal és darabosra morzsolt zabkeksszel tálaljuk.


1000 ml vanilla ice cream
200 ml red wine
100 g raisins
2 teaspoons cornstarch
1 tablespoon brown sugar
a pinch of ground cloves
a pinch of ground cinnamon
200 g wholemeal cookie

Boil gently red wine in order to evaporate alcohol. Add raisins, sugar and spices. At the end stir in cornstarch which was previously dissolved in cold water. Let the liquid thicken a bit.
Serve the ice cream with raisin sauce and crunched wholemeal cookie on top.


Orzo saláta bazsalikomos vinaigrette-tel/Orzo salad with tomatoes, feta and basil vinaigrette

Curtis Stone receptje.
 
A salátához
1 1/2 csésze orzo (rizsszem) tészta
3 csésze friss bébispenót
12 koktélparadicsom félbevágva
1/2 csésze száraz serpenyőben átpirított fenyőmag
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1/2 csésze darabosra morzsolt fetasajt
2 evőkanál karikára újhagyma

Az öntethez
2 evőkanál vörösborecet
1 fej finomra vágott sonkahagyma
1 gerezd áttört fokhagyma
1/4 csésze extra szűz olívaolaj
1/4 csésze vékonyra vágott bazsalikom levél
só, őrölt feketebors

Főzzük ki az orzo tésztát, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Egy tálkában keverjük össze a vörösborecetet az apróra vágott sonkahagymával és az áttört fokhagymával. Lassan csorgassuk hozzá az olívaolajat és forgassuk bele a bazsalikomot. Egy nagyobb edényben forgassuk össze a tésztát, a spenótot, paradicsomot, a fenyőmagot és a petrezselymet annyi öntettel, hogy mindenhol befedje. Morzsoljuk bele a feta sajtot. Sózzuk, borsozzuk és karikára vágott újhagymával megszórva tálaljuk.
 
 
Recipe from Curtis Stone.
 
Salad
1 1/2 cups orzo pasta
3 cups fresh baby spinach leaves
12 grape tomatoes, cut in half
1/2 cup toasted pine nuts
2 tablespoons thinly sliced flat-leaf parsley
1/2 cup coarsely crumbled feta cheese
2 tablespoons chopped fresh chives
 
Vinaigrette
2 tablespoons red wine vinegar
1 shallot, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1/4 cup extra-virgin olive oil
1/4 cup thinly sliced fresh basil
Sea salt and freshly ground black pepper

Cook the orzo, stirring often until just tender. Drain the orzo in a sieve and set aside to cool completely. Whisk the vinegar, shallot, and garlic in a bowl. Slowly drizzle in the oil while whisking to blend well. Stir in the basil and season to taste with salt and pepper. In a large bowl, toss the orzo, spinach, tomatoes, nuts, and parsley with enough of the vinaigrette to coat. Fold in the cheese. Season the salad to taste with salt and pepper, sprinkle with the chives.

 

Füge Caprese - Fig Caprese

Füge + mozzarella + bazsalikom levelek + só, bors + olívaolaj + balzsamecet

Fig + mozzarella + basil leaves + salt and pepper + olive oil + balsamic vinegar