2021. december 22.

Dióleves aszalt szilvával - Walnut soup with dried plums

1 evőkanál vaj
10 dkg dió
1/2 evőkanál barnacukor
3 dl zöldség alaplé
egy narancs kifacsart leve
2 dl tejszín
1/2 evőkanál kukoricakeményítő
frissen őrölt fehérbors
2 cl rum
8 szem aszalt szilva
4 evőkanál vörösbor
mentalevél a tálaláshoz
 
Az aszalt szilvát pároljuk meg a vörösborban és tegyük félre. A dióbelet forró vízbe áztatjuk néhány percre, hogy a héját könnyen lefejthessük. A vajat felforrósítjuk, beletesszük a barna cukrot, kicsit megpirítjuk ráöntjük a meghámozott dióbelet és tovább pirítjuk, és a zöldségalaplével addig főzzük, míg a dió megpuhul. A főtt diót átpasszírozzuk, a levest újra felforraljuk, majd ízesítjük fehérborssal, a narancs levével és rummal. A tejszínben csomómenresre keverjük a kukoricakeményítőt és behabarjuk vele a levest. Aszalt szilvával és mentalevelekkel tálaljuk.
 
1 tablespoon butter
100 g walnut
1/2 tablespoon brown sugar
300 ml vegetable stock
the juice of 1 orange
200 ml cream
1/2 tablespoon corn starch
freshly ground white pepper
20 ml rum
8 dried plums
4 tablespoons red wine
mint leaves to serve

Cook dried plums with red wine and set aside. Sink walnut in boiling water for few minutes until the peel comes off easily. Heat the butter, add brown sugar to caramelize a bit and add walnuts too. Pour vegetable stock onto the walnut and cook until the nuts become tender, than mash the walnut and squeeze the juice. Boil the soup again, then season with white pepper, orange juice and rum and at last thicken with the cornstarch that was previously mixed with cream (without any lumps). Serve the soup with dried plums and mint leaves.



2021. december 18.

Hagymás-mustáros szűzpecsenye - Pork tenderloin with mustard and onions

 2 nagy fej hagyma (karikára szelve)
40 dkg barna csiperke
10 dkg bacon
2 darab szűzpecsenye (félbevágva)
1 evőkanál vaj
1 evőkanál étolaj
só, bors
2 evőkanál liszt
2,5 dl tejszín
2 evőkanál mustár
egy kis csokor petrezselyem

A vajat és az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és élénk tűzön minden oldalán körbepirítjuk a húst, aztán áttesszük egy sütőedénybe. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A serpenyőben ropogósra sütjük a bacont, a hagymát és a gombát, sóval, borssal ízesítjük, felengedjük 2 dl vízzel és mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. A lisztet elkeverjük a mustárral és a tejszínnel és 3-4 percig forraljuk. A hús tetejére és köréje szedjük a mustáros-tejszínes mártást, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt néhány percig pihentetjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Krumplipürével tálaljuk.


 
2 onions (sliced)
400 g brown champignon mushroom
100 g bacon
2 pieces of pork tenderloin (halved)
1 tablespoon butter
1 tablespoon vegetable oil
salt and ground black pepper
2 tablespoons flour
250 ml cream
2 tablespoons mustard
a small bunch of parsley

In a skillet brown tenderloins each side in butter and vegetable oil and place them in a baking dish. Sprinkle with salt and ground black pepper and set aside. In the skillet saute chopped bacon, onion and mushroom for few minutes, season with salt and black pepper and add 200 ml water, then simmer for 10 minutes. Combine flour with mustard and cream and add to the skillet, boil for 3-4 minutes. Cover the meat with mustard-cream sauce and bake in the oven at 200 degrees for 25-30 minutes. Let stand for few minutes before serving, sprinkle with finely chopped parsley. Serve with mashed potatoes. 



 

2021. november 2.

Zöld füge befőtt - Green fig preserve

1,5 kg zöld füge
3 evőkanál ecet
2 l víz
 
A sziruphoz:
1 l víz
60 dkg cukor
1 citrom leve
 
A zöld fügét ecetes vízben főzzük puhára. Hagyjuk hűlni, majd szedjük száraz befőttes üvegekbe. A sziruphoz főzzük fel a cukrot a vízzel és adjuk hozzá a citromlevet. Töltsük fel a befőttet a sziruppal, majd zárjuk le az üvegeket. Forró vizes fürdőben hevítsük a befőttet kb. 20 percig, majd száraz dunsztban, takaróba csavarva hagyjuk 2-3 nap alatt kihűlni.
 
1500 g green fig
3 tablespoon vinegar
2000 ml water
 
For the syrup:
1000 ml water
600 mg sugar
the juice of 1 lemon
 
Boil and cook the green figs in water with vinegar until tender. Let them cool and place into jars. Make syrup out of water, sugar and vinegar. Pour the syrup into the jars and seal with covers. Place the jars into a huge cooking pot filled with boiling water and simmer the water for 20 minutes. Remove the jars from water, cover with blankets and let them cool in the warmth (about 2-3 days) - dry stem. 



2021. szeptember 10.

Jeges citromleves - Ice cold lemon soup

4 dl kefír/görög joghurt
3 dl tej
fél citrom reszelt héja
1 citrom leve
egy csipet só
cukor (ízlés szerint)
Turmixoljuk össze és jégkockával szolgáljuk fel.
 
400 ml Greek yogurt
300 ml milk
the zest of half a lemon
the juice of 1 lemon
a pinch of salt
sugar (to your liking)
Blend in a mixer, serve with ice cubes. 



2021. augusztus 28.

Sárgabarackos-túrós süti - Apricot-quark cake

Gyors és könnyű recept innen.

25 dkg túró
1 kis doboz tejföl
3 tojás
6 evőkanál porcukor
4 evőkanál búzadara
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
6-8 szem sárgabarack
 
A túrót tegyük tálba és egy villával törjük össze. Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojássárgáját, a porcukrot és jól kevejük el, végül szórjuk bele a búzadarát és a sütőport is. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval, majd forgassuk bele a túrós masszába. Pihentessük 20 percig.
180 fokra melegítsük elő a sütőt, majd béleljünk ki sütőpapírral egy kisebb tepsit (28 x 32 cm) és kenjük meg olvasztott vajjal. Öntsük a túrós masszát a tepsibe és a tetejére tegyünk félbevágott sárgabarackokat. Szórjuk meg kristálycukorral és süssük aranybarnára (kb. 20 perc alatt).

 Easy and quick recipe from here.

250 g quark
125 ml sour cream
3 eggs
6 tablespoons icing sugar
4 tablespoons semolina
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt
6-8 apricots
 
Crush the quark with a fork in a bowl, then mix with sour cream, egg yolks and icing sugar and semolina with baking power at last. Beat the egg whites with a pinch of salt and fold into the quark mixture. Let rest for 20 minutes.
Preheat the oven to 180 degrees. Cover a small baking tin (28 x 32 cm) with baking paper and brush lightly with melted butter then pour the batter into the tin. Place halved apricots on top. Sprinkle with caster sugar and bake in the oven until golden brown (approximately 20 minutes).



 

 

2021. augusztus 20.

Vargabéles (muffin) - Traditional Hungarian cobbler (muffin)

Hagyományos magyar recept megújult formában...

10 dkg cérnametélt
2 tojás (szétválasztva)
egy csipet só 
10 dkg cukor
1,5 dl tejföl
25 dkg túró
fél citrom reszelt héja
5-10 dkg olvasztott vaj
6 réteslap
 
A cérnametéltet 2 perc alatt főzzük ki és szűrjük le. A tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A tojássárgáját a cukorral keverjük habosra fehéredésig, majd keverjük hozzá a tejfölt, a túrót, a citromhéjat, és a cérnametéltet, végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
A muffintepsi mélyedéseit kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal. A réteslapokat vágjuk fel 10x10 cm-es négyzetekre. Minden mélyedésbe fektessük 2-3 réteslapot és a rétegeket kenjük meg olvasztott vajjal. Kanalazzuk a túrókrémet a mélyedésekbe. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
Traditional Hungarian recipe in a renewed form...
100 g cérnametélt (a traditional Hungarian pasta which is like a very-very thin vermicelli pasta)
2 eggs (separated)
a pinch of salt
100 g sugar
150 ml sour cream
250 g quark
the zest of half a lemon
50-100 g melted butter
6 strudel sheets (phyllo)
 
Boil the pasta for 2 minutes then sieve. Separate the eggs and whisk the eggwhites with a pinch of salt until fluffy. Whisk the eggyolks with sugar until the sugar dissolves and the cream is whitened. Add sour cream, quark, lemon zest, pasta and mix thoroughly. Fold in the egg whites carefully.
Brush slightly the muffin tins with melted butter. Cut the strudel sheets into 10-10 cm squares. Lay 2-3 sheets into each muffin tin and brush each layer with melted butter. Spoon the quark cream into each gap. Bake in preheated oven to 180 degrees for 25-30 minutes. Sprinkle with icing sugar on top for serving.