2020. szeptember 16.

Sült szilva - Baked plums

Mautner Zsófi receptje.

Hozzávalók: szilva + barna nádcukor + fűszerek (őrölt fekete bors/csillagánizs/chili) + rum/vörösbor (egy löttyintésnyi)

Süssük 180 fokon fél óráig. Fogyasszuk joghurttal, zabkásával vagy bármi ilyesmivel.

Recipe from Mautner Zsófi.

Ingredients: plums + brown cane sugar + spices (ground black pepper/star anise/cinnamon/chili) + rum/red wine (a splash)

Bake in the oven at 180 degrees for half an hour. Serve with yogurt/porridge and so on.




2020. szeptember 1.

Szezonális (szeptember-október) - Seasonal (September-October)

Szeptember - október/September and October
 
füge - szilva - szőlő - alma - körte - bor - házi szilvalekvár - mazsola
fig - plum - grapes - apple - pear - wine - home made plum jam - raisins
 
 

 
 

2020. július 27.

Lyoni saláta - Salade Lyonnaise

Az egyik kedvenc szakácskönyvemből: A francia konyha című könyvből Joanne Harristől és Fran Warde-tól.

1 nagy frisée-saláta
2 mogyoróhagyma kockára vágva
olívaolaj a sütéshez
fél bagett kockára vágva
50 dkg vastagon szelt bacon felkockázva
6 friss tojás
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál dijoni mustár
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Szedjük leveleire a salátafejet és tegyük egy nagy tálba a mogyoróhagymával együtt. Kevés olívaolajban süssük aranybarnára a kenyérdarabokat és konyhai papírtörlőn csepegtessük le őket. Töröljük ki a serpenyőt, öntsünk bele néhány csepp olívaolajat és süssük a bacont 8 percig, majd adjuk a salátához.
A buggyantott tojáshoz: forraljuk fel a vizet kevés ecettel, óvatosan egyesével üssük bele a a tojásokat és alacsony lángon forraljuk fel újra, azonnal vegyük le az edényt a tűzről és hagyjuk állni 5 percig.
Az öntethez rázzuk össze a vörösborecetet és a dijoni mustárt a többi ízesítővel egy befőttes üvegben. A salátát az öntettel és tányéronként 1 forró buggyantott tojással a tetején. 

From one of my favourite cookbooks: The French Kitchen: A Cookbook by Joanne Harris and Fran Warde.

a frisée lettuce
2 shallots, minced
olive oil to toast
half a baguette, cut into cubes
500 g thick-cut bacon, cut into cubes
6 fresh eggs
2 tablespoons red wine vinegar
2 tablespoons Dijon mustard
sea salt
freshly ground black pepper
2 tablespoons extra virgin olive oil

Tear the frisée lettuce into bite-size pieces. Place in a bowl together with minced shallots. Toast the baguette-pieces on olive oil in a skillet until golden and crispy. Transfer to a paper towels to drain. Toast the bacon on some olive oil in the skillet for 8 minutes as well, and add to the lettuce.
For the poached eggs: Boil a saucepan of water; add vinegar, reduce heat to medium, and, using a slotted spoon, swirl water. Crack eggs, one at a time, and slide into water; boil on low heat and immediately remove from the stove and let rest about 5 minutes.
For the dressing: put red wine vinegar and mustard with all the seasoning in a jar and shake well. Serve the salad with the dressing and a hot poached egg on each plate.


2020. július 20.

Fokhagymás-joghurtos zöldbabsaláta - Wax and green bean salad with yogurt and garlic

Mautner Zsófitól...
A vajbabot és zöldbabot fél cm-es karikákra vágjuk, majd lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt roppanósra főzzük. Jeges vízben azonnal lehűtjük, majd leszűrjük. Főzzük ki a tarhonyát és azt is hűtsük le. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt tarhonyát, a zöldbabot, adjunk hozzá apróra felkockázott kovászos uborkát. Megszórjuk finomra aprított kaporral és fokhagymával, sóval és borssal ízesített görög joghurttal átforgatjuk.

...from Zsófi Mautner.
Blanch waxbeans and green beans (cut half centimeter pieces) in a large pot of boiling salted water until crisp-tender about 3 minutes, immediately plunge the beans into ice water, then drain them.
Cook some tarhonya (a Hungarian pasta, you may substitute with orzo or any tiny pasta) and cool the pasta as well. Mix the beans, pasta and some pickled cucumbers cut into tiny pieces. Sprinkle with finely chopped dill, then coat the salad with Greek yogurt seasoned with garlic, salt and black pepper.





2020. július 19.

Rebarbara-málna krémleves - Rhubarb-raspberry cream soup

70 dkg rebarbara + málna
2,5 dk reszelt gyömbér
1,1 l víz
méz vagy cukor ízlés szerint

A gyümölcsöket a gyömbérrel és mézzel felfőzzük, botmixerrel pürésítjük és hidegen tálaljuk.

700 g rhubarb + raspberry
25 g fresh grated ginger
1,1 liter water
honey or sugar to sweeten to your taste 

 Cook raspberry, rhubarb and ginger with honey, puree with a blender and serve cold.









2020. július 18.

Rántott csirke görög módra - Greek style chicken schnitzel

Tökéletesen illik ehhez.

néhány darab napott szárított paradicsom
4 dkg dió, felaprítva
10 dkg feta sajt
2 evőkanál vörösborecet
1 gerezd fokhagyma


50 dkg csirkemell
liszt
tojás
zsemlemorzsa

A tölteléket pürésítsük késes robotgépben. A csirkemellszeleteket nyissuk szét, mint a pillangószárnyakat. Minden szeletre helyezzünk egy jó evőkanálnyi tölteléket, majd zárjuk össze. Nyomjuk össze a széleket, vagy zárujk le egy fogpiszkáló segítségével. Sózzuk, majd panírozzuk előbb lisztben, tojásban, végül zsemlemorzsában. Sepenyőben forrósítsunk olajat és közepes lángon süssük aranybarnára a húst mindkét oldalán.

Perfectly fit this.

a few pieces of sun dried tomatoes
40 g walnut, chopped
100 g feta cheese
2 tablespoons red wine vinegar
1 clove of garlic
salt

500 g chicken breast
flour
egg
breadcrumbs

Mix the stuffing in a blender. Open the chicken breast slices, like butterfly wings. Place a spoonful of stuffing on each slice and close the slices. Press the edges or secure them with toothpicks. Season with salt. Dip the schnitzel parcels into flour to coat, shaking off excess, then the egg, then the breadcrumbs, pressing firmly. In a large frying pan, heat the oil on medium heat. Cook schnitzel on each side until golden. Remove the toothpicks.