2021. május 1.

Jamie Oliver lazacos krumplisalátája - Jamie Oliver's salmon potato salad


  •  60 dkg újkrumpli
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • egy löttyintés vörösborecet
  • extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • reszelt torma ízlés szerint
  • 1.5 dl tejföl
  • egy kis csokor aprított kapor
  • 40 dkg füstölt lazac
A krumplit forrásban lévő sós vízben tegyük fel főni és 15-20 percig főzzük, míg megpuhul, majd szűrjük le. A reszelt citromhéjat és citrom felének levét keverjük össze a vörösborecettel. Adjunk hozzá háromszor annyi olívaolajat, mint amennyi az ecet mennyisége és tegyük bele a leszűrt kapribogyót. Keverjük jól össze, majd forgassuk bele a forró krumplit úgy, hogy az öntet mindenhol befedje.
A reszelt tormát, a citrom másik felének a levét keverjük össze a tejföllel, sózzuk és borsozzuk. A krumplit szórjuk meg az apróra vágott kaporral (várjuk meg, hogy hűljön a krumpli). A füstölt lazacot rendezzük el egy tányéron, a közepére tegyük a krumplisalátát és pöttyintsünk kanálnyi tormás tejfölt a tetejére, locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg a maradék kaporral.
  • 600 g new potatoes 
  • 1 lemon , zest and juice of
  • 1 splash red wine vinegar
  • extra virgin olive oil
  • 2 tablespoons
  • grated horseradish from a jar, to taste
  • 150 ml crème fraîche
  • 1 small bunch fresh dill, roughly chopped
  • 400 g sliced smoked salmon
Put all the potatoes into a pan of boiling salted water. Boil for 15 to 20 minutes, or until the potatoes are just cooked, and drain in a colander.
Put the lemon zest and half the lemon juice into a bowl and add the vinegar. Pour in three times as much olive oil as vinegar, and add the capers. Season the dressing with salt and pepper. Mix everything well, then add the warm potatoes and toss around until they are all well coated.
Mix the grated horseradish into the crème fraîche with the remaining lemon juice and some salt and pepper. Sprinkle most of the dill over the cooked potatoes (let cool for a while) and toss again.
Lay your smoked salmon out on a big plate or platter. Dollop over the horseradish crème fraîche, drizzle with some olive oil and sprinkle over the rest of the dill.
 


 
 
 
 

2021. április 18.

Cukkini saláta spárgával, avokádóval és rukkolával - Courgette "pappardelle" with asparagus, avocado salad and rocket

 ... Lorraine Pascaltól

  • 40 dkg konzerv cannellini bab
  • egy köteg spérga
  • 3 db cukkini
  • 1 érett avocado
  • oliívaolaj
  • 1csomag rukkola
  • egy kisebb marék friss menta
  • egy kisebb marék friss bazsalikom
  • 2,5 dkg pirított fenyőmag
  • 2,5 dkg parmezán sajt

Az öntethez

  • 1kis chili vagy szárított chilipehely (elhagyható)
  • 1citrom
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • néhány kanál méz
  • só és frissen őrölt bors

Készítsük el az öntetet: A chilipaprikából szedjük ki a magokat és aprítsuk fel (ha használunk), vagy tegyük a szárított chilipelyhet egy kisebb edénybe. Reszeljük bele a citrom héját és facsarjuk bele a levét. Adjuk hozzá az olívaolajat, a mézet és sózzuk-borsozzuk.

A spárgát tisztítsuk meg, a végét hámozzuk, ha nagyon fás és forrásban lévő sós vízben főzzük 4 percig. Ha a spárga megpuhult, szűrjük le és hűtsük le hideg folyóvíz alatt. Hámozókéssel vágjuk csíkokra a cukkinit, hogy úgy nézzen ki, mint a szélesmetélt.
A tálaló edényre szórjuk rá a rukkolát, rendezzük el rajta a spárgát és a cukkinit. Tépkedjük rá a menta és bazsalikom leveleket, szórjuk meg a fenyőmaggal. Kézzel forgassuk kicsit össze, mielőtt a tetejére kerülnek az avokádó szeletek. Kanalazzuk rá a cannellini babot, locsoljuk meg az öntettel és hámozóval vágjunk a tetejére parmezánforgácsokat. Tálaljuk.

 ... from Lorraine Pascal 

  • 400g tin of cannellini beans
  • 250g bunch of asparagus
  • 3 courgettes
  • 1 perfectly ripe avocado
  • Olive oil
  • 1 bag of wild rocket
  • Small handful of fresh mint
  • Small handful of fresh basil
  • Handful of toasted pine nuts (about 25g) 
  • 25g Parmesan cheese

Dressing

  • 1 small red chilli or a pinch of dried chilli flakes (optional)
  • 1 lemon
  • 4 tablespoons extra virgin olive oil
  • Couple of squidges of honey
  • Salt and freshly ground black pepper
Make the dressing: Deseed and finely chop the chilli (if using) and add to a mug or small bowl, or simply add the dried chilli flakes. Finely grate the lemon zest in and squeeze in the juice. Add the oil and honey and season with salt and pepper. Whisk together with a fork.
Trim the ends of the asparagus where they look dried out and add to salted boiling water to cook for 4 minutes. Once the asparagus is just tender, remove it from the water with a slotted spoon and rinse under cold running water for a minute or so until cool. Using a peeler, take a strip of the length of a courgette to look like ‘pappardelle’.
Tip the rocket onto a large serving platter. Scatter the courgette and asparagus over. Rip the leaves from the mint and basil stalks and sprinkle over the pine nuts. Give everything a little toss about with your hands and arrange the avocado slices on top. Spoon the cannellini beans and dressing over and then shave the Parmesan on top using the peeler and serve.
 

 
 
 

2021. április 11.

Szezonális (március - április) - Seasonal (March and April)


 
 
zöldhagyma - spárga - Húsvét - tojás - sonka - medvehagyma - rukkola - fokhagyma - bazsalikom - saláták
spring onion - asparagus - Easter - egg - ham - wild garlic - rocket - garlic - basil - salads

2021. február 8.

Cannoli muffin

 Ez a recept innen van.
 
2 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
3 nagyobb tojás
10 dkg ricotta
2 1/2 evőkanál tejföl
2 teáskanál almaecet
2 narancs reszelt héja és leve
1/2 bögre cukor
1/3 bögre étolaj
1 bögre darabolt csoki/kandírozott narancshéj (elhagyható)

A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A muffintepsibe tegyünk papírkapszlit.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a sütőporral, a cukorral és sóval. Egy közepes edényben verjük fel a tojást és keverjük hozzá a ricottát, a narancshéjat és levet, a tejfölt, az ecetet. A lisztes keverékbe forgassuk bele a tojásos keveréket. és keverjük egyneműre (ne keverjük túl). 18-20 perc alatt megsütjük.
 
This recipe has been adopted from here.
 
2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
3 large eggs
100 g ricotta
2 1/2 tablespoons sour cream
2 teaspoons apple cider vinegar
1/2 cup milk
the zest and juice of 2 oranges
1/2 cup sugar
1/3 cup vegetable oil
1 cup chocolate chips/candied orange peels (optional)
 
Preheat the oven 180 degrees. Line the pan with muffin liners.
In a large bowl whisk together flour, baking powder, sugar and salt. In a medium-size bowl whisk eggs, milk, orange juice, zest, sour cream, vinegar and ricotta. Pour egg mixture in the flour mixture and chocolate chips/candied orange peels. Stir until dry ingredients are just moistened. Bake in the oven for 18-20 minutes. 




2021. január 17.

Szezonális (január-február) - Seasonal (January and February)

 narancs - narancslekvár - citrom - gyömbér - alma - gránátalma - dió - forró italok

orange - marmalade - lemon - ginger - apple - pomegranate - walnut - hot drinks


 

 
 


2020. december 23.

Mézeskalács mustra - Gingerbread fair

1. Gyömbéres-citromos (cukor nélkül)

17 dkg liszt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
6 dkg hideg vaj (1-2 cm-es kockákra vágva)
10 dkg méz
1 tojássárgája
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
1 citrom reszelt héja

2. Dióval (Anyu receptje)

1 kg liszt
50 dkg porcukor
5 egész tojás
30 dkg langyos méz
12 dkg olvasztott zsír
3 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
10 dkg darált dió
 
3. Svéd karácsonyi fűszeres keksz - Pepparkakor (a recept innen)
 
20 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt kardamom
1/2 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
6 dkg puha vaj
8 dkg nádcukor
60 ml habtejszín
60 ml Golden szirup
1 kezeletlen narancs héja
 
4. Az egyszerű (Hangi kedvence innen.)
 
5 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
30 dkg liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék

5. Kakaós (cukor nélkül)
 
17 dkg liszt
2 tk őrölt csillagánizs (mézeskalács fűszerkeverék az eredeti recept szerint)
3 dkg kakaópor
7 dkg hideg vaj (1-2 cm-es kockákra vágva)
8 dkg méz
1 tojás
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
 
Elkészítés
 
Összevegyítjük a lisztet, a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat és elmorzsoljuk. Azután hozzáadjuk a tojást és a mézet és összeállítjuk a tésztát, amit 30 percig pihentetünk. Kinyújtjuk a tésztát, mindenféle figurával kiszúrjuk és 180 fokos sütőben kisütjük.    

1. With ginger and lemon (no added sugar)

170 g plain flour
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground cinnamon
60 g cold butter (cut into 1-2 cm cubes)
100 g honey
1 egg yolk
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
a pinch of salt
zest of a lemon 

2. With walnut (My Mum's recipe)
 
1000 g plain flour
500 g icing sugar
5 eggs
300 g warm honey
120 g fat (melted)
3 coffee spoon bicarbonate of soda
1  coffee spoon ground cloves
1 coffee spoon ground cinnamon
zest of a lemon
100 g ground walnuts

 3. Pepparkakor (from here.)

200 g plain flour
1 teaspoon ground cinnamon
1 coffee spoon ground ginger
1 coffee spoon ground cloves
1 coffee spoon ground cardamom
1/2 coffee spoon ground allspice
1 coffee spoon salt
1 coffee spoon bicarbonate of soda
60 g soft butter
80 g demerara sugar
60 ml cream
60 ml Golden sirup
zest of an orange 

4. The simple (Hanga's favourite from here.)
 
50 g honey
100 g butter
100 g icing sugar
1 egg
300 g plain flour
1/2 coffee spoon bicarbonate of soda
gingerbread spice 

5. With cocoa powder (no added sugar)
 
170 g plain flour
2 teaspoons groung star anise (gingerbread allspice in the original recipe)
30 g cocoa powder
70 g cold butter (cut into 1-2 cm cubes)
80 g honey
1 egg
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
a pinch of salt

Method

Stir flour, spices, bicarbonate of soda and salt together, add butter cubes then using your fingertips make wet crumbs out of the dry ingredients and butter. Add egg and honey to form a dough and let rest for 30 minutes in a cool and dry place. Roll the dough and cut funny figures, then bake at 180 degrees.



2020. november 5.

Szezonális (november - december) - Seasonal (November and December)

 November - December

sütőtök - cékla - méz - gyömbér - datolya - narancs - mézeskalács - gesztenye - karácsony
butternut squash - beetroot - honey - ginger - date - orange - gingerbread - chestnut - Xmas